Așa,acum să vedem pe unde erau celelalte popoare in acest peisaj al contractului lui Dumnezeu cu poporul evreu.
Erau evreii mai șmecheri decât goymi,aveau ei puteri mai mari,mai multe drepturi?
Sau care era schema?
Păi treaba stă în felul următor, Iudaismul nu a făcut,nu face și nu va face niciodată ce fac celelalte religii, și anume prozelitism, adică să caute să convertească pe cineva,deși acceptă convertirea,dar numai în condiții speciale și din motive reale și bine întemeiate.
Nu aceasta este scopul iudaismului,de a converti lumea la o Religie.
Fiindcă iudaismul practic nu este o Religie,este ceva mai mult de atât.
El este păstrătorul Revelației Primordiale !
El trebuie să ducă mai departe Monoteismul și Numele lui Dumnezeu, până când tot pământul îl va cunoaște în mod direct pe Dumnezeu!
Însă, iudaismul nu excludea nici în trecut,nici acum intervenția lui Dumnezeu înafara iudaismului.
Amos 9:7 VDC
[7] „Nu sunteți voi oare pentru Mine ca și COPIII ETIOPIENILOR, copii ai lui Israel?”, zice Domnul. „N-am scos Eu pe Israel din țara Egiptului ca și pe FILISTENI din CAFTOR și pe SIRIENI din CHIR?
Mai sus vedem cum intervine și în celelalte popoare!
Isaia 42:6 VBRC2020
[6] «Eu, Domnul, te-am CHEMAT în DREPTATE și te-am luat de mână; te-am PĂSTRAT ca să te fac ALIANȚĂ pentru POPOR și LUMINĂ pentru NEAMURI,
Rolul Israelului este mai degrabă pedagogic,nu neapărat de favorit.
El trebuie să ghideze,să fie Farul, fiindcă fiecare om are acces în mod natural la Dumnezeu.
Atâta doar că Israel este păstrătorul!
Țefania 3:9 VDC
[9] Atunci voi da POPOARELOR BUZE curate, ca TOȚI să CHEME NUMELE DOMNULUI, ca să-I SLUJEASCĂ într-un GÂND.
Zaharia 14:9 VDC
[9] Și DOMNUL va fi ÎMPĂRAT peste tot PĂMÂNTUL. În ziua aceea, Domnul va fi SINGURUL DOMN și NUMELE LUI va fi SINGURUL NUME.
Este foarte clar că toată planeta va ajunge in mod implicit să-și cunoască Creatorul!
Chiar și în Vechiul Testament, cunoașterea lui Dumnezeu,era posibilă și celor care nu erau evrei și implicit nu țineau Legea!
Însă există anumite condiții pentru un om să-l cunoască pe Dumnezeu cel Adevărat, indiferent dacă este evreu sau non evreu.
Poate puțini știți,dar Iov, nici măcar nu era evreu și totuși îl cunoștea pe Dumnezeu,iar Dumnezeu spune despre el:
Iov 1:8 VDC
[8] Domnul a zis Satanei: „Ai văzut pe robul Meu Iov? NU ESTE NIMENI CA EL PE PĂMÂNT. Este un om FĂRĂ PRIHANĂ și CURAT la SUFLET, care SE TEME de DUMNEZEU și se ABATE de la RĂU .”
În iudaism Satan este Procurorul lui Dumnezeu, Opoziția dacă vreți.
Practic în iudaism nu a existat o cădere a lui Lucifer,o rebeliune in cer ,sau alte asemenea forme despre care se vorbește în Noul Testament sau creștinism.
În iudaism Satan este un înger creat de Dumnezeu exact in acest SCOP,de a testa Omul!
Toți “demoni”, Satan și alte asemenea funcționează după voința lui Dumnezeu, niciodată de “capul lor”.
Excepția o face când se traduce demoni,referirea la idolii sau zeii altor popoare!
Și acum marea explicație a luptelor spirituale, inclusiv ale mele,și pentru a elimina odată pentru totdeauna ideea că Satan poate controla pe Cineva.
1 Samuel 16:14 VDC
[14] DUHUL DOMNULUI S-a DEPĂRTAT de la SAUL; și a fost MUNCIT de un DUH RĂU, care VENEA de la DOMNUL.
Deci sa fie clar!
DUMNEZEU CONTROLEAZĂ TOTUL!