View Single Post
Vechi 12.05.2026, 00:21:10
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de daniellacatus Vezi mesajul
Aș dori să deschid un subiect despre Oastea Domnului, mișcarea religioasă fondată de părintele Iosif Trifa. Observ că în spațiul public există percepții foarte diferite despre ei: unii îi consideră o comunitate creștină autentică, cu o spiritualitate profundă, iar alții îi văd ca pe o sectă, din cauza unor practici sau a modului de organizare.

Aș vrea să vă întreb:

Cum percepeți voi Oastea Domnului?
Pe mine nu mă inspiră cu nimic, sunt comunități de credință păstorite de diferiți duhovnici prin unele județe, în strânsă legătură cu diferite mănăstiri, nu fac tam-tam nu se remarcă prin vreo distincție și e lucrare tainică, cuminte, corectă.

Cum ar ca fiecare duhovnic să-și legendeze un cult al personalității, să inventeze cântece distincte băbăite-pietiste în stilul unor pricesne ce le auzeam prin județul Cluj, să-și facă tipăritură proprie, să tâlcuiască din biblia Cornilescu ignorând varianta Sinodală, pe ierarhul locului cum a făcut Trifa?

Citat:
Ce anume vă face să o considerați o mișcare benefică sau, dimpotrivă, îngrijorătoare?
Ce aduc ei în plus nou, - benefic, față de ce nu era deja în B.O.R. sau ortodoxia univerală ?
Nimic!

Citat:
Ați avut întâlniri directe cu membri ai Oastei? Cum vi s-au părut?
Sunt sectariști față de ortodoxie, nici nu știu pe unde merg ei la Biserică, dacă merg la Vecernie sau preferă să se întâlnească în timpul unor slujbe ?

Citat:
Activitatea lui Traian Dorz este apreciată de toate confesiunile, poate și pentru rezistența lui împotriva regimului comunist: https://infocalan.ro/traian-dorz-si-...-fost-arestat/
Eu nu cred că e apreciată de toate cultele, sunt unii foarte circumspecți la lucrarea lui.

Acuma când poți vedea ortodoxia la firul ierbii în Sfântul Munte Athos,în Grecia, Ierusalim, Cipru, Sinai,Rusia, Ucraina,Georgia, Serbia, când mai sunt preoți îmbunătățiți și prin mănăstiri din România să stai la niște predici de-ale lui Iosif Trifa, în care nu spune mai nimic, de multe ori sunt seci, nu pare un tip prea citit în Filocalie și Părinți Bisericești.

Citat:
Rog să păstrăm un ton respectuos, indiferent de convingerile fiecăruia. Scopul este să înțelegem mai bine, nu să judecăm sau să etichetăm rapid.
Aici nu cred că e vorba de convingeri, ci de rolul lui Iosif Trifa, mie nu mi se pare că fiecare care vrea să convingă oamenii să se lase de fumat sau băut trebuie să-și facă o grupare.

De altfel și tu ai plasat subiectul la secte și culte...

Last edited by Iorest; 12.05.2026 at 00:44:46.
Reply With Quote