Citat:
În prealabil postat de daniellacatus
Subiectul a fost publicat în secțiunea „Secte și culte" tocmai pentru că aceasta este percepția unora despre Oastea Domnului, nu pentru că eu personal o consider sectă. Scopul întrebării a fost exact acesta: să înțelegem de ce există această percepție și dacă e justificată sau nu.
Oastea Domnului nu s-a rupt niciodată formal de BOR, iar Iosif Trifa a rămas preot ortodox. Că unii o privesc cu suspiciune și alții cu admirație, tocmai asta e interesant de dezbătut.
|
Iosif Trifa a adus alt duh prin lucrarea lui, de exemplu se cântă cu acordeonul la unele adunări, nu știu ca el să fi mers prin Muntele Athos de pildă.
Asta iarăși ridică semne de întrebare, cam toți marii duhovnici au trecut și s-au inspirat din Sfântul Munte.
Iosif Trifa nu predica din Viețile Sfinților, din Patericul Egiptean, din Filocalie, din Scriitori și Părinți Bisericești, seria PSB, mă întreb de unde se adăpa el ?
Are predici despre Maica Domnului ?
Citat:
În prealabil postat de daniellacatus
Oastea Domnului nu s-a rupt niciodată formal de BOR, iar Iosif Trifa a rămas preot ortodox. Că unii o privesc cu suspiciune și alții cu admirație, tocmai asta e interesant de dezbătut.
|
Formal nu s-au rupt, dar anumite grupări și grupuscule de la ei au trecut la neoprotestanți și unii amenințau că trec, a fost ca o ante-cameră de trecere prin alte confesiuni.
Cine știe câte mii-zeci de mii sau și mai mult, au trecut via lucrarea lui Iosif Trifa, Dorz și Oastea Domnului la np.
Singurul lucru de remarcat la Oastea Domnului sunt câțiva preoți de mare rafinament spiritual cum e părintele Serafim Bădilă de la Cășiel, dar sfinția sa nu știu dacă e ostaș sau merge la unele predici pe acolo să-i țină în frâu, să nu se sectarizeze.
Și mai e și părintele Claudiu Melean care a mărturisit împotriva Untoldului, are icoane cu Maica Domnului în paraclisul unde ține întrunirea.
Dar repet 2-3 preoți, și nu știu dacă enoriașii O.D. merg și la Sihăstria, Frăsinei și toate locurile ortodoxe, sau doar unde sunt preoți ostași, ăsta iarăși e un indice de potențial sectarism dacă nu accepți mănăstirile sau alte parohii unde nu sunt ostași.