@ m_a_g_d_a
Nu inteleg foarte bine din raspunsul tau ,daca incerci sa combati sau sa intaresti o anumita pozitie.
Poate nu am fost nici eu suficient de clar in asteptarile mele de la acest subiect, si atunci parca incerci sa ma plasezi undeva , fie la cei care dau preponderenta cuvantului scris, fie la cei care nu vad nasterea Evangheliei din Traditie.
Dar intentiile mele sunt nu de comentariu neaparat istoric al aparitiei textului scris , ci daca crezi ca apostolii au folosit in predica lor Cuvantul rostit de Domnul? Pana acum nu am reusit sa inteleg daca ,crezi sau nu asta.
Pentru ca nu exista dovezi concrete, decat minime ,(cateva refeiriri ale apostolului Pavel), trebuie sa facem apel la credinta si ipoteza.
Beneficiul ar fi mare pentru ca ar arata nasterea Cuvantului scris din Traditie, si calauzirea Duhului, cu si fara apel la Cuvantul Domnului.
Dar si importanta Cuvantului e mare , la fel cu aceea a Traditiei, si asta ar scoate in evidenta puterea Duhului care a putut in primii zeci de ani sa stranga Biserica primara chiar si fara apel la aceasta dovada suprema ,care e Cuvantul lui Dumnezeu.
Ulterior insa, in veacurile urmatoare, Cuvantul a devenit norma si argumentul ultim al sfintilor parinti , Duhul ramanand mai mult in "mintea Bisericii" ,dar facand mereu apel la acest suport concret al Cuvantului.
Sa imi spuneti daca tot nu e clar sensul cautarii mele !
E un subiect care ma intereseaza fiintial sa zic asa, si de aceea insist in aflarea opiniei interioare a voastre , cum a-ti inteles invatatura Bisericii ,sau ce presupuneti acolo unde nu sunt informatii.
|