In anul 1925 la investirea si ridicarea in rang de patriarh a mitropolitului Miron Cristea a luat parte mitropolitul Dositei al Sevastiei ca delegat personal al patriarhului Damianos al Ierusalimului.
In anul 1926 mitropolitul Vasilie al Ascalonului, presedintele tribunalului bisericesc al Patriarhiei Ierusalimului a venit in Romania in vizita la BOR.
In 1931 stilistii au scos o carte plina de injuraturi la adresa BOR numita "Glasul adevarului Bisericii ortodoxe de rasarit" si au scris pe coperta ei in mod mincinos ca este tiparita cu binecuvantarea patriarhului Ierusalimului.
Pentru a demonstra aceasta miniciuna patriarhul Ierusalimului a invitat 2 preoti ai BOR sa slujeasca impreuna cu el in Biserica Sfantului Mormant in ziua de Pasti a anului 1932. In februarie 1933 o parte din preotii si credinciosii din judetul Neamt si fostul judet Baia au trimis o scrisoare catre patriarhul Ierusalimului aratand propaganda stilista din Romania. Iata raspunsul patriarhului Ierusalimului:
"Prea Cucernici Preoti, Fii iubiti intru Hristos, Cucerniciile Voastre in Domnul,
binevoim si Va binecuvantam. Am primit si am citit epistola Cucerniciei Voastre cu data de 5 februarie, in care faceti cuvant de tulburarile din parohiile Voastre din partea a niste calugari fara cultura cari exploateaza ignoranta si bunatatea poporului roman cel evlavios, din cauza schimbarii calendarului celui vechi cu cel nou, in anul 1924. Raspunzandu-va aducem la cunostiinta Voastra ca m-am necajit foarte pentru aceste raspandiri in poporul roman cel evlavios, contra Sfantului Sinod al BOR, facem cunoscut fratiilor Voastre ca Ortodoxia Bisericii Romane nicidecum nu s-a atacat de ceilalti Patriarhi ortodocsi, si mai ales de Patriarhia Ierusalimului, si ca Sfantul Sinod al BOR are toata libertatea sa faca si sa porunceasca in hotarele ei, ca o autoritate suprema in Biserica, tot ceea ce nu se abate de la hotararile Sinoadelor Ecumenice, iar poporul roman cel credincios trebuie, cu mare evlavie si fara nicio impotrivire, sa primeasca porunca Ei.
Trimitandu-va binecuvantarea mea cea arhiereasca si patriarhiceasca catre fratiile Voastre si la tot poporul roman cel evlavios al parohiilor Voastre, cerem bogata binefacere a Preasfantului si de Viata Datator Mantuitorul Nostru Iisus Hristos, peste voi cu totii.
Sf Cetate a Ierusalimului, anul 1933, Martie 8
(ss) Patriarhul Tronului Patriarhal al Ierusalimului
(ss) + Cheladion de Ptolomeiis"
Urmeza pecetea Sf Patriarhii a Ierusalimului.
|