pauldani:
"suntem oare vreunul drept in credinta?..azi intelegem intr-un fel, peste 5 ani
altfel..azi avem virtuti cu ochii ce-i avem acum..peste 10 ani altele.."
Frate, poti fi mai mic sau mai mare in credinta, mai pacatos sau mai induhovnicit, mai catre inceputul caii ori mai sus pe scara, dar a fi eretic inseamna altceva.
Stii pilda aceea cu batranul (calugar) pe care il acuza cineva ca e curvar, mincinos, betiv, toate relele si pacatele i le-a aruncat in fata, iar batranul smerindu-se si cu lacrimi la toate raspundea "Sunt, eu sunt cel mai mare pacatos!" Dar cand i-a zis acela "Esti eretic!" si-a indreptat spinarea si a zis "BA! ASTA NU!".
Smerenia e foarte buna, e cheia induhovnicirii noastre, a tuturor, dar smerenia intru disperare e daunatoare, e falsa smerenie. Cerceteaza-te cu dreapta socoteala si cauta sfatul unui duhovnic daca simti ca nu intelegei sau ca nu asimilezi unele aspecte ale credintei... Iar daca marturisesti din inima Crezul si intelegi ce iti asumi prin asta, atunci NU esti eretic catusi de putin.
"Fratie" este pentru mine un apelativ normal, fara conotatii de nicio natura. Mie nu imi e rusine de cuvinte, iar felul in care sunt ele folosite de unii nu imi ia mie dreptul de a le folosi asa cum este rostul lor.
Nu te supara pe mine, nu am vrut sa te tachinez cu acest cuvant, dimpotriva.
|