Mie mi se pare ciudat cand (neo)protestantii provin tot din randurile ortodocsilor. Dar de fapt, nu stiu nimic despre ortodoxie. Ies in schimb pe strada si cheama lumea la adunarile lor. Daca ii intrebi, spun ca se simt bine printre fratii lor de credinta. Capatuiala adevarata! Pun mese pentru saraci, fac angajari pentru tineri, ii viziteaza pe batrani, vaduvi. Minunat! Doar ca rastalmacesc dogmele. Oricum, acestea nu au contat prea mult pentru unii oameni, asa ca nu-i deranjeaza. Sunt destui in situatia asta.
Ziceti ca nu sunt mandri? Pai ei se simt mai capabili ca parintele Cleopa, sau Teofil, sau altii, sa vorbeasca despre Biblie. Spun ca nu au nevoie de cuvintele acestora. Nu au nevoie nici de mijlocirile Sfintilor, in rugaciune, ca doar acestia au fost oameni, ca si ei. Nici de preot, sa-i spovedeasca, sa-i cerceteze.
Ar mai fi una buna: Biblia e singura carte adevarata si nu au nevoie de nimeni ca sa o citeasca, sa o inteleaga. Ca daca citesti Biblia, e de ajuns. Si nu ai cum sa ratacesti, zic ei. Numai ca ei uita cate rataciri grave au fost, si mai ales cate secte exista. Cat de diferit pot intelege doi oameni, in general, citind acelasi text!
Pentru cine intreaba, da, am ceva cu ei: ma pandesc pe mine, ortodox si vor sa ma atraga spre ei. In schimb, eu, ortodoxa, nu le-am facut asa ceva si nu am de gand.
|