Inchinarea nu se face obiectului ci lui Dumnezeu in prezenta obiectului. Altfel risti sa il acuzi pe Dumnezeu in versetul de mai jos de nedreptate:
Psalmi 98:5 (In Cornilescu 99:5) Inăltati pe Domnul Dumnezeul nostru si [color=red]vă inchinati asternutului picioarelor[/color] Lui, că sfant este!
Rut 2:10. Si a cazut ea cu fala la pamant si [color=red]s-a inchinat[/color] pana la pamant si a zis catre el: “Cu ce am dobandit eu mila inaintea ta de ma primesti, cu toate ca sunt straina?”
Apocalips 3:9. Iată, iti dau din sinagoga satanei, dintre cei care se zic pe sine că sunt iudei si nu sunt, ci mint; iata, ii voi face să vină si [color=red]să se inchine inaintea picioarelor tale[/color] si vor cunoaste ca te-am iubit.
Deci una este notiunea de
inchinare lui Dumnezeu sau
inchinare ca unui Dumnezeu, si alta este notiunea de
respect.
Biserica Ortodoxa, invata ca [color=red]pe Dumnezeu trebuie sa il adoram[/color], pe [color=blue]Fecioara o preacinstim[/color], [color=green]pe ingeri si sfinti ii cinstim[/color]. Respectul pentru simboluri este permis. Manifestarile respectului ca sarut, dezvelirea capului, etc. sunt permise.
Despre existenta simbolurilor, si faptul ca inlaturarea lor este un lucru trist, vorbeste acest pasaj:
Psalmi 73
10 [color=red]Semnele noastre[/color] nu le-am vazut; nu mai este profet si pe noi nu ne va mai cunoaste.
11 Pana cand, Dumnezeule, Te va ocări vrăjmasul, pana cand va huli potrivnicul numele Tau, pana in sfarsit?
Citat:
În prealabil postat de valivalivali
cele zece porunci nu sunt inlocuite cu nimic.inca trebuie sa le implinim.
|
Insa tot acolo in cartea Iesirea sau Exod scrie:
Iesirea 20:24 (...)In tot locul unde voi pune pomenirea numelui Meu, acolo voi veni la tine, ca să te binecuvantez.
Deci existenta obiectelor (a simbolurilor ca Icoane, cruci, etc.) care aduc aminte de Dumnezeu, cheama binecuvantarea lui Dumnezeu.