Citat:
În prealabil postat de euftalia
Sa stii ca fiecare religie conttine si cate o patre din adevar, iar fiecare vom fi judecati in legea in care ne-am nascut. Asa cum eu consider un noroc ca m-am nascut crestina -ortodoxa, asa si un sectar, fie baptist, yehovist, fie catolic sau musulman, se poate considera mandru de credinta lui. Sa stii ca orice om orice religie ar avea daca este el bun nativ poate urma calea luiHristos, poate ii este mai greu pentru ca nu a avut sansa sa i se explice clar ca noua adevarul, dar incurcate sunt caile Domnului, sa-L lasam pe el sa-si judece copiii si religiile, pe care in parte tot El le-a revelat. Sa nu uitam ca iudaismul, crestinismul si mahomedanismul au obarsie comuna si chiar parti comune, cum ar fi Torah(Legea) sau cele cinci carti ale lui Moise din vechiul testament,sau faptul ca Ismael era fiul lui Aa ron ca si Isav (poate confund numele). Trebuie sa fim deschisi, si in sanul bisericii noastre poate se strecoara erori.
Unii preoti indeamna la post negru vinerea spre exemplu, care este o forma de exagerare, pentru ca nu trebuie sa ignoram componenta biologica, este un pacat sa iti chinui corpul , macar si cu rugaciunile de noapte din manastiri, eu ma indoiesc ca sfintii s-au remarcat prin post aspru si prin rugasciune indelungata. eu cred ca Sfanta traditie a rastalmacit unele adevaruri. Sfintii au ramas intr-adevar prin multa bunatate, dragoste de oameni si printr-o viata curata, ultima nu inseamna post aspru, nesomn saucurgere de lacrimi cum specifica unele carticele de rugaciuni. oare nu ne zice mantuitorul "Bucurati-va" sau "pace voua"? Nu zice chin voua! cand zice "va veni vremea sa si postiti se referea la necazurile inevitabile din viata sau ii linistea pe zelosii vremii lui, care nu ar fi priceput ca El a mancat echilibrat si a baut, ca sa ne invete sa nu ignoram si cele ale firii. Iisus este cel mai bland Dumnezeu evocat de vreo religie, el ne indeamna la toleranta, dragoste, iertare si seninatate! Sa aveti parte de binele Lui toti care cititi ce am scris si toata lumea in general! A spus ca e vreme de postire cand mirele va fi luat....si acum in asteptarea Mirelui postul e cu atat mai de folos! Post, rugaciune, pocainta, bucurie....bucuria nu vine de la sine!
|
E adevarat, fiecare religie are un sambure de adevar. Dar una e sa ai samburele si alta e sa ai fructul intreg. Una e sa mananci samburi si alta e sa mananci fructul. Samburii nu te hranesc precum fructul. Asta referitor la deplinitatea Ortodoxiei. Insa, e adevarat ca Dumnezeu este Cel care le judeca, El este Mantuitorul, nu noi. De altfel, in teologia catolica, de exemplu, se vorbeste de "crestinul anonim". Este o incercare de a explica legatura indirecta pe care cei din alte religii o au cu Hristos, nu prin relatia personala cu El, ci prin faptele prin care Ii slujesc Lui. Insa, relatia personala cu Hristos este conditia esentiala a mantuirii, nu putem relativiza acest lucru. NU stim, e mai bine sa recunoastem asta si sa ne ingrijim de mantuirea noastra, dar si de apararea credintei in momentul in care aceasta este amenintata.
Cat priveste erorile din Sfanta Traditie... Da, sfintii s-au remarcat si prin asceza! Sa nu uitam ca ei au ajuns la masuri inalte prin modul in care au reusit sa faca din trupul lor nu un stapan, ci o sluga a lor! Si pentru stapanirea trupului aveau nevoie de post si de rugaciune. S-au luptat cu demoni si pentru aceasta aveau nevoie de post si de rugaciune, chiar din indemnul Mantuitorului " Privegheati si va rugati". Asta nu inseamna ca nu au facut-o cu bucurie, tot din indemnul lui Hristos! Asa ca postul nu este impotriva bucuriei, ci mai ales spre inmultirea bucuriei, lacrimile de pocainta se prefac apoi in lacrimi de bucurie prin mangaierea si iertarea pe care o trimite Dumnezeu! Hristos a postit si a indemnat la post si rugaciune pentru a ne tine mereu treji!