am citit tot ce ati scris voi si toate ideile care le-ati expus.
Parerea mea e ca nu e corecta ideea sa existe Papa, daca se considera desavarsit, intr-adevar nu e admisibil ca un muritor de rand sa il inlocuiasca pe Iisus, nici sfintii cei mai vrednici nu si-au permis gafa asta, acelasi lucru l-a facut Lucifer.
Dar asta poate insemna ca toti catolicii merg in iad ca accepta guvernarea papei sau ca insusi Papa ajunge in iad ? Nu e corect, e tot o religie crestina, in nici un caz nu cred ca ajunge Papa in iad sau catolicii. Pe undeva ne scapa ceva...
Referitor la purgatoriu in religia ortodoxa clar nu exista nici o asemanare. Ideea ca se roaga altii pt tine mi se pare ceva complet ilogic adica sa te bazezi pe ce fac altii sau sa te lasi in grija altora ar fi erezia cea mai reala si prostia cea mai mare-deci ajutor de tip loterie care poate fi un zero absolut!-nu se compara cu purgatoriu care e un ajutor real. Pacatele se platesc individual, e cea mai mare prostie sa depinzi de altii, daca isi mai amintesc aia de tine sau nu indiferent cat bine le-ai facut cine stie ce idei le vin, nu stii cum le merge mintea. Singurul lucru pe care il poti face e sa te faci ctitor la vreo biserica sa te pomeneasca mereu -asta e mult mai sigur dar intre timp stai in iad cu diavolii infricosatori langa tine chinuit rau si daca preotii nu citesc clar numele si zic doar ctitorii bisericii nu stiu daca e suficient sau are valoare mult mai mica daca nu e clar numele deci depinde de timpul preotului are sau nu timp sa citeasca mereu "n" nume?
Purgatoriu din religia catolica-dupa parerea mea- e cel mai bun lucru care exista din toate religiile, nu stiu daca mai cred in el si altii, dar e un real ajutor la fel ca si ingerul pazitor. Cred ca e singura speranta ca mai poate fi bine candva pt oamenii obisnuiti ca nivel al pacatelor (nici sfinti nici criminali) si care sunt majoritari.
E absurd ca pentru pacate mici de genul ganduri rele, vorbe rele pe care nu ai apucat sa le spovedesti sau ai uitat pur si simplu sa le spui , sa ramai vesnic in iad sau sa depinzi de X si Y de pe pamant daca isi amintesc sau nu de tine. Mai ramane sa ii bantui noaptea in vis .... lucru real-asa se intampla-nu stiu cat de corect este -pt ca poate nici asa nu au timp de tine! sau poate nu au chef, poate nu cred ca ce dau ei ajunge la tine.
Normal si logic e ca D-zeu sa aiba grija de acest aspect care precis e si majoritar, sa te treaca prin purgatoriu pana iti platesti pacatele minore si apoi la anumit termen cand ti-ai ispasit pedeapsa complet sa te trimita in Rai, e cel mai corect posibil si indiferent de X, Y si Z de pe Pamant!
Un lucru complet ilogic din rel ortodoxa e sa platesti pacatele altora (parinti, rude).
Pacatele se platesc individual deci refuz sa cred asemenea aberatie ilogica!
D-zeu ne-a dat logica si trebuie sa o exersam, altfel chiar ne indobitocim, si nu cred ca ne vrea dobitoci pt ca a creat si destule dobitoace. Deci sper ca nu va deranjeaza ideea sa gandim logic inainte ca sa credem habotnic, nu?
|