View Single Post
Vechi 05.05.2008, 12:23:05
Mirean Mirean is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.03.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ancah
Mirean: Oare intreruperea postului (temporar, nu?), nu este mai mare jerta decat tinerea lui, pentru cei care se considera crestini?

Ai citit undeva acest lucru, Mirene? Mie imi suna a sminteala, stiut fiind ca in post sunt numeroase ispite, mai numeroase decat de obicei. Deci, unde putem citi despre superioritatea intreruperii postului? Pe mine la spovedanie ma intreaba preotul daca am tinut post, nu daca m-am jertfit, intrerupandu-l.
Pr. Cleopa spune

"Cei ce postesc de nevoie au vreo plata ? Dar cei care nu pot posti din cauza bolii, a muncilor grele sau a lipsei, ce trebuie sa faca ?

Cei care postesc de nevoie, daca vor multumi lui Dumnezeu pentru aceasta si nu vor carti inaintea Lui, vor avea plata pentru rabdarea lor, intrucat este scris : " In lupta aceasta grea aveti nevoie de multa rabdare " ( I Timotei 6, 11 ) . Si iarasi : " intru rabdarea voastra veti dobandi sufletele voastre " si " cine va rabda pana la sfarsit, acela se va mantui " ( Matei 10, 22; 24, 13; Marcu 13, 13 ) . Cei care nu pot posti din cauza bolii sunt dezlegati de Sfintele Canoane sa manance unele mancaruri de dulce de care au nevoie. ( Canoanele 8 si 10 ale Sfantului Timotei al Alexandriei; canonul 69 Apostolic, etc. ) . Pentru cei care nu pot posti din cauza muncilor grele, nu am gasit in canoane dezlegarea postului pentru ei, doar de vor fi ostasi sau detinuti. Acestia, prin cainta si alte fapte bune, vor completa datoria postului trupesc. Despre aceasta dezlegare, cel mai bine se cuvine a intreba pe episcopul locului si pe preotul respectiv care, de la caz la caz, pot randui alte fapte bune in locul postului."

Oare daca o femeie face tratament pentru fertilitate, nu inseamna ca este bolnava?
Si nu vorbim aici de post de mancare...si nici despre desfranare...

Soro, ia seama, postul nu este numai trupesc, caci altfel se transforma in dieta ori cura de slabire... Si nu asta este scopul...
Reply With Quote