Draga Consuela,
Un ortodox TREBUIE sa aiba un singur duhovnic, care sa-l cunoasca, sa fie disponibil, sa aiba o comunicare in duh cu el, sa poata purta pacatele ucenicului si sa-l aiba in rugaciune, sa-i vada evolutia, sa-l indrepte, sa-l incurajeze. Spovedania nu e numai a spune o lista de pacate. E o transformare interioara, o renastere, o dorinta de a nu mai repeta caderile. De aceea, o spovedanie de doua ori pe an, cum faci tu, este INSUFICIENTA! Cand vrei sa traiesti cu si in Hristos, vrei sa traiesti deplin, asa ca nu poti sa mergi sa te intalnesti cu El atat de rar.
Duhovnicul meu ma incurajeaza sa fac un bilant zilnic, ca sa pot sa vad cu ce am gresit, cu ce mi-am mai intinat sufletul, ce intuneric mai descopar in mine, etc. In felul asta, cand merg la spovedanie, deja constientizez care sunt pacatele care ma apasa, care sunt problemele pe care nu pot sa le depasesc si deja sunt intr-o lupta cu diferitele ispite. O spovedanie lunara mi se pare f buna pentru un crestin (sunt si persoane care se spovedesc saptamanal, dar trebuie vazut de la caz la caz). Iar impartasania va fi evident mai deasa.
Impartasirea cu Trupul si Sangele Mantuitorului este varful transfigurarii noastre. Dar aceasta nu poate avea loc decat dupa ce ajungem sa ne impartasim cu cuvantul Lui din Sfanta Scriptura, dupa ce traim intr-o comuniune cu El prin rugaciune, dupa ce ne impartasim de ascultarea si trairea slujbelor (mai ales Sf. Liturghie), dupa ce simtim deplin ca existenta noastra are ca scop mantuirea. In concluzie, alege-ti un singur duhovnic si incepe sa traiesti legatura de filiatie cu acest om care iti va ghida pasii spre mantuire. Domnul sa te ajute!
Legat de soacra ta... cand in inima nu exista judecare, ci durere pt problemele aproapelui si cand o sa simti compasiune pt ea, atunci sa stii ca si Hristos se poate apropia de tine. Sper sa fie curand, cat mai curand, poate AZI, ce zici?
Te imbratisez,
Elena
|