AVVA AGATHON:
“L-au intrebat pe el iarasi fratii, zicand: care fapta buna, parinte, intre petreceri, are mai multa osteneala? Zis-a lor: iertati-ma, eu socotesc ca nu este alta osteneala, ca rugaciunea catre Dumnezeu. CACI TOTDEAUNA CAND VOIESTE OMUL SA SE ROAGE, VOIESTE VRAJMASUL SA-L TAIE PE EL CACI EL STIE CA NU SE IMPIEDICA DE ALTCEVA, FARA NUMAI DE RUGACIUNEA CEA CATRE DUMNEZEU. Si toata petrecerea pe care o va face omul, rabdand intru dansa, dobandeste odihna. Iar RUGACIUNEA PANA LA RASUFLAREA CEA DE PE URMA, ARE TREBUINTA DE NEVOINTA.”
AVVA AMMONA:
“A fost intrebat avva Ammona: care este calea cea stramta si ingusta? Si raspunzand, a zis: calea stramta si ingusta aceasta este, sa-si sileasca cineva gandurile sale si sa-si taie voile sale pentru Dumnezeu. Si aceasta este ceea ce s-a zis de apostoli: Iata noi am lasat toate si am venit dupa Tine.”
AVVA VENIAMIN:
“Avva Veniamin, cand avea sa moara, a zis fiilor sai: ACESTEA FACETI SI PUTETI SI VA MANTUITI. TOTDEAUNA BUCURATI-VA, NEINCETAT VA RUGATI, PENTRU TOATE MULTUMITI!”
AVVA GRIGORIE TEOLOGUL:
“Zis-a avva Grigorie, ca aceste TREI LUCRURI CERE DUMNEZEUL DE LA TOT OMUL, CARE ARE SFANTUL BOTEZ, ADICA: CREDINTA DREAPTA DE LA SUFLET, ADEVARUL DE LA LIMBA SI INFRANAREA PATIMILOR, ADICA CURATENIE, DE LA TRUP.”
AVVA THEODOR AL FERMEI:
“Se spunea despre dansul, ca facandu-se diacon in Schit, nu vrea sa primeasca sa slujeasca diaconiceste si in multe locuri a fugit. Si iarasi l-au adus batranii zicandu-i : nu-ti lasa slujba ta! Le-a zis lor avva Theodor: lasati-ma sa ma rog lui Dumnezeu, ca sa stiu de ma va incredinta sa stau in locul slujbei mele! Si rugandu-se lui Dumnezeu, zicea: de este voia Ta, ca sa stau in locul slujbei mele incredinteaza-ma! Si s-a aratat lui un stalp de foc de la pamant pana la cer si grai s-a facut zicand: de poti sa te faci ca stalpul acesta, du-te si slujeste diaconiceste! Iar el auzind, a judecat sa nu mai primeasca. Deci venind el la biserica i-au facut lui metanie fratii, zicand: daca nu voiesti sa slujesti diaconiceste, macar potirul sa-l tina. Si n-a suferit nici aceasta si a zis: de nu ma veti lasa, ma duc din locul acesta, si asa l-au lasat.”
|