Citat:
În prealabil postat de ancah
http://www.episcopiacaran sebesului.ro/readarticle.php?article_id=20
Articolul merita citit in intregime. Citez:
"De aceea, preotii si diaconii care au sotii sunt datori să rămână în abstinentă înainte de ziua Sfintei Liturghii. Cu toate acestea liturghisitorii oameni fiind, supusi păcatului, cu slăbiciuni omenesti vor avea ispite cu gândul, iar atunci rugăciunea fierbinte va fi cea care descuie vistieriile harului si sustine sfortările noastre personale. Atunci când gândurile rele năpădesc în suflet slujitorul să folosească arma cea usor de mântuit, si anume rugăciunea lui Iisus sau mai corect spus rugăciunea către Iisus, folosită de asceti în exercitiile lor: Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-mă!"
Multumesc, Mirean, pentru acest articol minunat.
|
Si tot acolo spune:
In acest sens Biserica mai pune pe seama ajunarii si înfrânarea de la prea multã mâncare cu o zi înaintea Sfintei Liturghii, iar de se va întâmpla ca preotul sau diaconul sã mãnânce sau sã bea de la ora 12 noaptea
sã nu mai slujeascã a doua zi.
Poate sluji alt preot (iar mai inainte se poate sfatui cu episcopul locului, cu duhovnicul, se poate ruga si cate si mai cate).
Stii cum ne spunea noua un preot in facultate? "Preotul are tendinta sa fie permisiv (in scaunul spovedaniei - cu credinciosii) cand regaseste si la altii propriile pacate, iar mirenii au tendinta sa infiereze propriile pacate regasite la altii, ca si cum le-ar rupe din sine". La momentul respectiv i-am dat dreptate, si inca spun ca asa e. Cuvantul lui m-a ajutat sa ma vad mai bine.
Bine spunea iana: e nevoie de multa iubire ca sa ai ce "jertfi". Sufletul sterp si inima impietrita si plina de ura nu au ce jertfi. Iar ura asta, ne spunea acelasi profesor, de multe ori nu este indreptata catre cei din jur decat aparent, de multe ori este ura fata de noi insine, fata de pacatul din noi. Si daca in momentul asta ai intalnit un duhovnic - zicea tot el - inceputul maintuirii (ca act personal) este faptuit, de nu se poate pierde omul cu totul.
Iarta-mi indiscretia ancah, tu de cate ori pe saptamana mergi la Sf Liturghie? De cate ori intr-o luna discuti cu propriul duhovnic, in biserica?