Citat:
|
În prealabil postat de E_my
am gasit ieri in cartea "Mangaiere si Mustrare"(Interviu cu Parintele Calistrat de la Man Barnova) un fragment pe care vreau sa vi-l impartasesc, cred ca ne-ar imbogati sau macar reaminti cateva aspecte ale vietii crestine.
Sa cautam sa explicam intotdeauna crestinilor ca unul din motivele pentru care Dumnezeu primeste rugaciunile unui crestin mai repede sau mai tarziu este si modul in care acesta se prezinta inaintea Lui in biserica; si aici vom vorbi de buna-cuviinta a Sfintilor sau de sfiala pe care o cere Dumnezeu atunci cand ne rugam, “cu frica si cu cutremur“. Nu poti sa-ti permiti sa vii in fata lui Dumnezeu in orice pozitie, oricum imbracat, sa te prezinti oricum, sau sa spui rugaciuni in orice ipostaza. N-ai sa stai sa spui sprijinit pe o râna sau sa stai pe scaun ori culcat pe pat sau pe o coasta. Stand la plaja, n-ai sa iei Ceaslovul ca sa citesti rugaciuni. Sau acolo facand-o, trebuie sa ai o pozitie decenta, intr-un sezlong, ceva, ca sa existe si o marja de buna-cuviinta; pentru ca unul din motivele pentru care Dumnezeu respinge rugaciunea crestinului este si felul în care el îsi face rugaciunea. Aici am sa va dau sfatul concret: pozitia aduce umilinta. Cum spunea Sfantul Isaac Sirul: “Este una sa te rogi in genunchi, alta sa te rogi în picioare, este alta sa te rogi pe scaun, alta sa te rogi culcat si alta sa te rogi in nepasare.“
Doamne ajuta!
|
Da, dar nu putem ingenunchea in tramvai sau la locul de munca, sau in alte si alte locuri, si ideea este sa te rogi neincetat. Daca-ti vine sa te rogi, n-o faci ca nu poti avea o anumita pozitie? Deci este discutabil. Daca-ti vine sa intri intr-o biserica pe langa care treci, nu intri ca nu ai batic sau fusta? sa nu exageram si sa intelegem ca multe indemnuri, sunt pt anumite cazuri, pt anumite persoane, etc. deci sa nu generalizam.
Am inteles care era ideea, dar s-ar putea ca unii sa creada ca nu are rost sa se roage oricand, ca nu-i primita rugaciunea.