Subiect: Cum va rugati?
View Single Post
Vechi 07.05.2008, 12:26:52
volga
Guest

Implicit

Hristos a Inviat!
De cand ma stiu, de cele mai multe ori, m-am rugat dimineata si seara sau macar m-am inchinat inainte de a manca si dupa, sa aduc multumire lui Dumnezeu. Adica am spus Tatal nostru. (Bine, mama ne-a invatat si rugaciunile pentru copii, Inger ingerasul meu, Tatal nostru, ceresc tata, dar astea erau atunci cand eram copil). S-a intamplat de multe ori sa nu ma rog nici dimineata nici seara. Dar macar mi-am facut cruce si mi-am inchinat perna. Asa ne-a invatat mama. Si ne-a mai invatat sa nu plecam niciodata de acasa fara sa facem o rugaciune sau sa ne inchinam si sa ne incredintam Domnului.
Spre rusinea mea am invatat Crezul abia in anul 1990 (la 42 de ani). Nu erau carti de rugaciune, inainte de Revolutie; mama stia doar Crezul catolic care e diferit de al nostru si a spus ca noi (copiii) trebuie sa ne rugam asa cum se roaga ortodocsii. (Mama mea a fost romano-catolica si eu sunt ortodoxa dupa tata.) In anul 1990, fiica mea mi-a adus de la Alba Iulia o carte ortodoxa de rugaciuni si de atunci m-am schimbat. M-am schimbat mai mult atunci cand am reusit sa am un duhovnic. Asta s-a intamplat in 1991. Pana atunci ma spovedeam si ma impartaseam de cele mai multe ori de Paste (cateodata si de Craciun), dar n-am avut un duhovnic, m-am spovedit unde s-a nimerit.
Am inceput sa citesc cartea de rugaciuni, si incet-incet, le-am citit si cu inima si cu mintea si cu sufletul si le-am invatat. Am cumparat si alte carti de rugaciune, dar de doua dintre ele nu ma despart niciodata. (Nu le consider talismane sau ceva asemanator, nu sunt superstitioasa, dar le port cu mine tot timpul).
Nu cred ca exista retete de rugaciune. Asa cum nu cred ca exista doua mantuiri la fel. Fiecare isi gaseste drumul, la un moment dat. Si oricum, trebuie sa te sfatuiesti cu duhovnicul cat de mult.
Nu cred ca e mai de folos rugaciunea la o anumita ora (citim mai multi crestini, nu stiu ce acatist la miezul noptii-12,00 fix- )si Dumnezeu ne aude mai bine; (de multe ori – cum spune Parintele Rafail Noica, un simplu DOAMNE spus din tot sufletul, inseamna Rugaciune), cred in folosul rugaciunii pentru altii si in folosul rugaciunii altor crestini pentru mine.
Sa ne rugam tot timpul, sa ne rugam 7- 10 ore !? Stiti e o pilda, cred ca in Pateric. Un calugar s-a dus la o alta manastire. I-a spus staretului ca la manastirea la care a fost nu avea destul timp pentru rugaciune si ca ar vrea sa se roage cat mai mult, tot timpul. Staretul l-a primit si a fost de acord. Prima zi s-a rugat calugarul pana seara dar cand a fost ora mesei a vazut ca pe el nu-l cheama nimeni. A doua zi la fel. A treia zi la fel. Atunci l-a intrebat pe staret de ce el nu este chemat la masa. Si staretul i-a raspuns: Parca ziceai ca vrei doar sa te rogi. Aici cine nu munceste nu poate manca….
Dumnezeu sa ne ajute. Amin.
Reply With Quote