Citez din invataturile Pr. Arsenie Papacioc:
Citat:
Catolicii sunt foarte vinovati, pentru cã 1054 de ani am fost împreunã. S-au fãcut Sinoadele Ecumenice si ultimul a fost la anul 787. S-au fãcut sapte Sinoade Ecumenice care au stabilit dogmele despre Mântuitorul, despre Duhul Sfânt, despre Maica Domnului, despre firile si puterile Mântuitorului. S-au stabilit toate aceste lucruri împreunã cu ei. De ce s-au despãrtit la anul 1054? Si au început cu interpretãri proprii. Au schimbat Crezul. Nu sunt eretici pentru noi, pentru cã au sapte Taine; cum le au ei, cu aspectele lor simbolice - dar le au.
Dacã n-ar avea aceste sapte Taine ar fi eretici. Este numai o gresealã confesionalã. Dar ne despart foarte importante lucruri de dogmã.
|
Gandul meu pacatos imi spune ca, dupa cum ne invata Pr. Arsenie Papacioc, Taina Euharistiei este valabila la catolici ca si la ortodocsi, ambele Biserici, Ortodoxa si Catolica, fiind doua surori din Acelasi Trup, al Mantuitorului, care nu se inteleg prea bine. Biserica Catolica, imi permit sa afirm, fiind cea care s-a despartit de sora ei, Biserica Ortodoxa si avand multe inovatii dogmatice dupa anul 1054.
Totusi, daca Pr. Arsenie nu-i considera eretici, inseamna ca Taina Euharistiei nu este mai putin valabila la ei, catolicii, decat la noi, ortodocsii. Invatatura dogmatica corecta e insa cea a Bisericii Ortodoxe, care n-a adaugat nicio inovatie dogmatica dupa anul 1054.
Domnul sa ne ajute sa putem trece prin aceste vremuri.
---------------------------------------------------------------------------------------
Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul!