Imi cer iertare pentru diacritice. Ramane valabila invitatia de a citi toata cartea, al carei link il gasiti in mesajul de mai sus.
"Subiectivism înseamnã cã testul hotãrâtor a ceea ce este adevãrat este ceea ce simtim, sau ceea ce experimentãm, mai degrabã decât ceea ce este adevãrat potrivit realitãtii obiective. "Dacã simti cã e bine, fã-o" - este o modalitate modernã de exprimare a dimensiunii morale a termenului.
C. S. Lewis a scris un eseu renumit pe care 1-a intitulat "Poison of Subjectivism" ("Otrava subiectivismului") iar subiectivismul este exact asa ceva. În acest eseu, el ne atrage atentia asupra faptului cã omul, dupã ce si-a studiat mediul înconjurãtor, a început sã se studieze pe sine. Propria lui ratiune devine acum obiect de studiu: "Este ca si cum ne-am scoate ochii si ne-am uita la ei". Când logica devine pur subiectivã, scrie Lewis, "nu existã nici o motivatie pentru a presupune cã ea oferã adevãrul". Ronald Knox, binecunoscutul anglican convertit la romano-catolicism, a spus-o odatã în acest fel "...Când suava politete/ În frâu tinând bigotul zel/ Pe «eu cred» 1-a-nlocuit/ Cu «cineva simte astfel...»"
Astãzi, pãrerea personalã este deseori confundatã cu credinta. Ceea ce eu
personal cred, oricât ar fi de nebunesc, este "credinþa mea". Monseniorul Gregory Dix
spunea cândva: "Opusul credintei nu este îndoiala, ci pãrerea personalã".
Ma folosesc de aceasta ocazie pentru a mai posta inca un fragment din aceeasi carte,
care vorbeste de la sine:
[b] Roseanne Skoke, membru în Parlamentul canadian din partea partidului liberal pentru Central Nova, face în numărul din ianuarie 1996 al revistei canadiene Citizen următoarea însemnare despre acesti virusii mentali: pluralism si relativism:
„Ele nu tin seama deloc de adevăr. Adevărul a fost înlocuit de relativism, care caută să legitimeze multipla alegere... astfel încât adevărul devine nimic mai mult decât o părere personală. Relativismul din societatea noastră pluralistă ne-a deposedat principiile noastre etice si morale... Pluralistii si relativistii consideră morala depăsită. Ei resping adevărurile morale absolute si le înlocuiesc cu teoria libertătii individuale de alegere... [/i]
|