"Pe multi oameni i-am auzit zicand: "Fiindca se spune: "Pe cei pe care Dumnezeu i-a precunoscut, pe acestia si i-a prehotarat (predestinat; hous proegno toutous kai proorisen), iar pe cei pe care i-a prehotarat (predestinat), pe acestia i-a chemat, iar pe cei pe care i-a chemat pe acestia i-a si preamarit" (Rm 8, 29-30), care imi este folosul daca ma voi supune la osteneli, daca voi arata intoarcere si pocainta, dar nu sunt pre-cunoscut de catre Dumnezeu si prehotarat ca sa ma mantuiesc si sa ma fac conform slavei Fiului Sau si Dumnezeu?"
Catre acestia trebuie sa raspundem pe drept cuvant si sa spunem: "O voi, acestia, de ce nu cugetati cele ce va mantuiesc, ci cele care va pierd, si, alegandu-va lucrurile cu anevoie de inteles ale Scripturii celei de-Dumnezeu-insuflate, le jefuiti si strambati pe acestea si le luati spre pierzania voastra?" (cf. 2 Ptr 3, 16).
Oare nu auziti in fiecare zi pe Mantuitorul ce striga: "Viu sunt Eu, ca nu voiesc cu voia moartea pacatosului, ci sa se intoarca si sa fie viu?" (Iz 33, 11). Oare nu-l auziti pe acelasi zicand: "Pocaiti-va, caci s-a apropiat imparatia cerurilor" (Mt 3, 2), si iarasi: "Amin, zic voua, bucurie se face in cer pentru un singur pacatos care se pocaieste?" (Lc 15, 7). A spus oare sau spune unora: "Nu va pocaiti caci nu va voi primi pe voi", iar altora, ca unora prehotarati: "Voi insa pocaiti-va, caci v-am prestiut pe voi?" Nicidecum, ci zi de zi in intreaga lume si in toata Biserica striga: "Veniti la Mine toti cei osteniti si impovarati, si Eu va voi odihni pe voi" (Mt 11, 28). Veniti, spune, cei impovarati de pacate multe spre Cel ce ridica pacatul lumii (In 1, 29); veniti cei insetati spre izvorul cel pururea curgator si nemuritor (In 7, 37)."
Sfantul Simeon Noul teolog
|