Datorita rugaciunilor duhovnicului meu, caruia nu-i mai fac publicitate, reusesc sa am tot timpul capul acoperit. La biserica si acasa, pun pe cap un batic, iar la serviciu mi-a dat dezlegare sa port o palarie, o esarfa sau o sapca. Acum nu se mai mira nimeni. Toti ma accepta asa cum sunt. Este un exercitiu duhovnicesc pe care-l fac chiar cu placere acum. Ma simt mai ocrotita si mai respectata. Pot sa spun ca aceasta supunere de buna voie aduce bucurii duhovnicesti si nu numai.
Parintele spunea ca femeia trebuie sa poarte capul acoperit pentru a manifesta supunere fata de ingeri si pentru a-i fi primita rugaciunea. Mai spunea ca femeia ar tebui s-o urmeze prin smerenie si port pe Maica Domnului. Parintele de asemenea recomanda femeii sa fie supusa barbatului credincios. Daca acesta nu e credincios, atunci trebuie sa aiba si ea discernamant si sa se supuna numai in cele bune. De fapt, e vorba tot de o reciprocitate. Barbatului ii recomanda sa-si iubeasca sotia precum Hristos si-a iubit Biserica. Armononia in familie nu poate fi mentinuta prin egoism si trufie. Fiecare asculta si de celalalt. Si mai spunea ca nicio podoaba a femeii nu valoreaza cat smerenia asumata.
Cred ca femeia are un mare rol in mentinerea credintei crestine. Prin natura ei de obicei este mai sensibila si poate sa-si atraga sotul si copiii la credinta. Puterea exemplului este uimitoare. Cunosc mai multe femei care, in urma unor necazuri au devenit mai credincioase, apoi i-au atras la credinta si pe cei din jur. Femeia ii naste si ii educa pe barbati (cand sunt copii). Daca aceste roluri nu si le indeplineste si tanjeste mereu dupa alte roluri, s-ar putea sa raspunda in fata lui Dumnezeu. Daca ne-am gandi sa-i placem intai lui Dumnezeu si apoi lumii, atunci baticul nu ni s-ar mai parea o povara.
Parintele Paisie Aghioritul spunea, de asemenea: ,,Fii credincios adevarat ( indiferent daca esti femeie sau barbat ) si o mie se vor mantui in jurul tau." Crestinii cred ca ar trebui sa ajute Biserica, nu s-o oblige sa faca diferite concesii.
|