citand ispita_ta:
Citat:
apropo, Razvan...
mi-ai sarit in cap ca am vorbit nu stiu cum despre pr Cleopa si ca nu iau in considerare ceea ce spune...
dar tu-i asculti si-i respecti cuvintele... ca pe un sfant, asa cum il consideri?
stii ce spunea pr Cleopa despre catolici? sau ecumenism?
|
Stiu...din mila Domnului, ca Pr. Cleopa spunea ca atat BO si BC daca vor sa se reuneasca intr-Unul singur Trup al Mantuitorului Hristos, ele trebuie sa-si lase la o parte mandria si sa se smereasca prin mult post si multa rugaciune, incat Duhul Sfant sa lumineze clerul ambelor Biserici ca sa gaseasca calea cea dreapta in ce priveste invatatura catolica
Filioque. Apoi restul diferentelor inclusiv dogmatice dintre cele doua Biserici surori se vor rezolva de la sine, caci actualmente invatatura catolica
Filioque e principalul motiv pentru care BO si BC sunt inca despartite.
Insa pe nicaieri nu l-am citit pe Pr. Cleopa ca i-ar fi facut eretici pe romano-catolici. Pr. Arsenie [Papacioc] desi ii face cu oua si cu otet pe Papa si colaboratorii sai, denumindu-i guvern clericalist [referire clara la statul Vatican] refuza sa-i denumeasca pe crestinii catolici ca eretici, cauza refuzului sau constituindu-l faptul ca acestia, ca si ortodocsii, au si ei toate cele 7 Sfinte Taine, chiar daca in forma simbolica.
Pe voi, stilistii,insa atunci cand preotii vostri savarsesc Sfanta Taina a Botezului asupra unui crestin convertit de la ortodoxia pe nou la cea pe vechi, ce deja a fost botezat de catre preotii BOR, Pr. Cleopa va numeste, pe langa schismatici pentru ca v-ati rupt de BOR, si eretici (repet, din cauza savarsirii pentru a doua oara a Sf. Botez asupra cuiva deja botezat in cadrul BOR (vezi dialogul cu Pr. Cleopa cu care am deschis topicul "De ce este BOSVR o biserica necanonica?"
Pr. Cleopa afirma de asemenea ca: calendarul nu este vreo dogma, vreun sfant mucenic la care sa te rogi "Sfinte Mucenice Calendar, miluieste-ma pe mine, pacatosul!", in momentul in care un stilist a venit la el si a incercat sa-l convinga de justetea tinerii calendarului celui iulian. Ba chiar afirma:
Calendarul este doar un ceas si de-a lungul existentei Bisericii Crestine calendarul iulian (care ramanea in urma la 300 de ani cu o zi si o noapte) a fost supus modificarilor de 5 ori si va mai fi supus daca se constata iarasi ca va ramane in urma timpului astronomic.
Si inca o intrebare la care n-am primit raspuns niciodata din partea vreunui stilist, desi am mai adresat-o aici pe topic: Pr. Cleopa afirma ca atunci cand preoti romani vin sa slujeasca la Sf. Munte Athos sau la manastirile de la Locurile Sfinte, inainte de a sluji impreuna cu ei, preotii gazda ii intreaba daca nu cumva este si vreun stilist printre ei, iar daca raspunsul din partea preotilor romani este afirmativ, atunci preotii de la Sfintele Manastiri ale Sfantului Munte Athos si cei ale celor de la Locurile Sfinte din Israel refuza sa slujeasca impreuna cu acestia (cu cei care au adus cu ei si preoti stilisti). Oare de ce se intampla asta, daca voi ziceti ca tineti acelasi calendar cu vietuitorii de la Sfantul Munte Athos? Zic ca si Pr. Cleopa: calendarul este doar un ceas si nu vreo dogma a BO si ca urmare poate fi modificat [intors] de cate ori este nevoie.
Asta nu cred ca intelegeti voi:
CALENDARUL E UN CEAS SI NU O DOGMA BISERICEASCA.
Iar mandria va impiedica sa intelegeti asta si sa lasati chestiunea cu calendarul balta, reintorcandu-va in sanul BOR.
Domnul sa ne ajute sa putem trece prin aceste vremuri de f. multe schisme si erezii.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Doamne, Iisuse Hrsitoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul!