in primul rand Parintele Ilie Cleopa putea sa greseasca ca om char si sfant sa fi fost ...
asa ca chestiunea asta a calendarului deocamdata inca nu este clarificata de ortodoxi ; chiar si proorociile spun ca nu se va clarifica decat la al optulea sinod ecumenic ... asa ca ... ne certam creca prea tare
eu cred ca trebuie sa avem mai multa intelegere intre noi atata vreme cat inca suntem toti ortodoxi , nu ?
SI CA SA MERGEM LA IMPARTASANIE NU TREBUIE SA JUDECAM PE NIMENI ...
eu cred ca cei din BOR care sunt fideli Par Ilie Creopa nu indraznesc sa faca neascultare de sfintia sa si de aceea refuza sa faca ascultare de sfintii parinti din vechime care au spus foarte foarte clar ca schimbarea calendarului este schisma
deci calendarul a mai fost indreptat pana acuma si de sfintii parinti , dar indreptat nu schimbat cu altul
a indrepta calendarul iulian inseamna a indrepta departarea acestuia fata de soare ( deoarece calendarul iulian este un calendar predominant lunar , deci respecta mai mult anul lunar decat pe cel solar si asa este corect din punct de vedere biblic , deoarece pastele se fixeaza dupa luna si nu dupa soare ) , deci repet , a indrepta cal. iulian inseamna a indrepta indepartarea lui fata de de anul lunar ; sfintii parinti au hotarat ca cel mai bun calendar din pct. de vedere biblic este cel iulian ( pentru ca este predominant lunar ) iar reforma calendarului gregorian este schismatica deoarece cal. greg. este numai solar , ceea ce este incorect fata de sarbatoarea sfintelor pasti , adica se poate ajunge uneori sa se sarbatoreasca pastele inainte de rastignirea si invierea Mantuitorului ( cea care s-a facut acuma 2000 de ani) ceea ce este schisma . de aceea au respins sfintii partinti scmbaarea cal. iulian cu cel greg. ; deci ei au acceptat corectarea cal. iulian dar au respins cu anatema scimbarea lui cu cel gregorian .
atunci mai corect este sa facem ascultare de sfintii parinti canonizati de biserica ortodoxa decat de parintele Ilie Ceopa , care putea sa greseasca totusi , ca om , nu ? ......
|