View Single Post
Vechi 10.05.2008, 20:51:47
moro.d moro.d is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.03.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de razvan_m
Si inca o intrebare la care n-am primit raspuns niciodata din partea vreunui stilist, desi am mai adresat-o aici pe topic: Pr. Cleopa afirma ca atunci cand preoti romani vin sa slujeasca la Sf. Munte Athos sau la manastirile de la Locurile Sfinte, inainte de a sluji impreuna cu ei, preotii gazda ii intreaba daca nu cumva este si vreun stilist printre ei, iar daca raspunsul din partea preotilor romani este afirmativ, atunci preotii de la Sfintele Manastiri ale Sfantului Munte Athos si cei ale celor de la Locurile Sfinte din Israel refuza sa slujeasca impreuna cu acestia (cu cei care au adus cu ei si preoti stilisti). Oare de ce se intampla asta, daca voi ziceti ca tineti acelasi calendar cu vietuitorii de la Sfantul Munte Athos?
daca ai fi citit in urma, ai fi gasit raspuns si la intrebarea asta... chiar eu am dat.

iar calendarul, intr-adevar, a fost schimbat de multe ori... dar nu acesta, pe care il tine ortodoxia. in lume sunt si au fost multe calendare... nu toata lumea a tinut calendarul iulian. ai avut macar curiozitatea sa afli cand s-au schimbat?

spui ca nu este o dogma calendarul?
"Asa este, dar daca am elimina si celelalte aspecte nedogmatice precum: celibatul episcopilor, preotia femeilor, interzicerea femeilor de a intra in Sfantul Altar, inchinarea la Rasarit, etc., ar trebui sa re-analizam intregul concept de Biserica, cu dogme cu tot. Unde mai pui ca pana la Sinodul VII A Toata Lumea, cinstirea icoanelor nu era o dogma, acesta fiind argumentul forte al iconoclastilor."

te-ai gandit vreodata care sunt criteriile de calculare ale calendarului?

"In astronomia contemporana sunt cunoscute urmatoarele tipuri de ani:
1. Anul sideric, sau astral – intervalul de timp in care soarele face o rotatie in sfera cereasca intre stelele imobile. El cuprinde 365,2564 zile. Acest an este determinat de stele (de exemplu: pozitia soarelui fata de stelele Ursei Mici, etc.) si corespunde cu invatatura biblica: “A facut Dumnezeu cei doi luminatori mari… si stelele. Si le-a pus Dumnezeu pe taria cerului… sa desparta lumina de intuneric”. (Facere, 1, 16-18)
2. Anul tropic, solar sau astronomic, adica intervalul de timp in care pamantul face o rotatie completa in jurul soarelui sau rastimpul dintre doua treceri consecutive ale soarelui la echinoctiul de primavara. El are aproximativ 365 zile si 1/4 sau exact: 365 zile, 5 ore 48 minute si 45-46 secunde. Factorul lui este soarele (pozitia soarelui fata de pamant).[...]

Spre deosebire de calendarul iulian, calendarul gregorian ia in consideratie numai soarele, adica este mai apropiat de anul tropic. Prin aceasta a fost distrusa legatura calendarului cu luna si stelele [...]

S-au intocmit felurite proiecte nu numai de catre organele bisericesti sau religioase in genere, ci si de catre unele organe create de vechea Liga a Natiunilor (1923), de Congresul astronomilor din Roma si de catre O.N.U. Exista calcule cu mult mai precise a anului solar, intocmite atat inainte de calendarul gregorian, cat si dupa el. Cele dinaintea lui – sunt calendarele incasilor (trib indian) antici, ale lui Omar Haiam (1048-1123)[52] si Joseph Skaliger (1540-1609) (de asemenea si calendarul lunar arab astronomic este mai perfect decat cel gregorian).[...]

Desigur, ca pentru calcularea cat mai precisa a timpului pe care-l necesita crugul complet al unui an, exista astazi mijloace si conditii care nu lasa nici o indoiala ca acest lucru se poate face cu precizie, insa daca Biserica va pasi pe calea reformatiilor calendaristice si se va orienta dupa lumea tehnocratica, atunci Ea va fi nevoita neincetat sa-si schimbe calendarele, neincetat sa modifice si sa deformeze tipicul si slujbele. Ceea ce constituie o dificultate foarte grava si mai ales tulburatoare, ori de-a dreptul smintitoare pentru constiinta crestina, este faptul ca calendarul indreptat nu permite de a serba Sf. Pasti in una si aceeasi zi de catre intreaga crestinatate."

http://ournet.md/~calendarortodox/?checked

si tocmai pt ca nu consideram o dogma calendarul, am refuzat sa ne facem partasi schismaticilor care, din cauza calendarului, au dezbinat Biserica Ortodoxa din intreaga lume. tu daca stii ca o schimbare va duce la schisma, o mai faci?
am fi fost schismatici daca toate Bisericile Ortodoxe ar fi acceptat asa-zisa indreptare si numai noi nu.