Ufff, Doamne, dar cand vor fi decalaje mai mari de 5 luni intre calendarul iulian si cel astronomic ce veti face, stilistilor: va trebui sa sarbatoriti Pastele dintr-un an oarecare (sa zic 2050) decalat cu un an fata de data lui normala (aprilie sau mai de obicei, adica veti serba prin decembrie anul 2049 Pastele care de fapt cade in aprilie sau mai 2050, decalat asa din cauza "insistentei" voastre de a mentine un calendar retrograd, a incapatinarii voastre). Lasati chestiunea cu calendarul sau daca nu vreti s-o lasati, aduceti-mi argumente citandu-i pe Sfintii Parinti care au pus, dupa voi, anatema, asupra celui care va schimba calendarul iulian. In plus, calendarul iulian nici macar nu-i opera unui crestin, ci a unui pagan roman ce traia in Egipt la ordinul dat de dictatorul Romei, Caius Iulius Caesar, pe la anul 45 sau 44 I. Hr. Unde vedeti voi de aici "sfintenia" calendarului, ca daca ar fi asa, vorba Pr. Cleopa, ne-am putea inchina Sfantului Calendar atunci. Ca sa inteleg exact "argumentele voastre" ce-i cu "sfintenia" calendarului, de ce nu poate fi el inlocuit cu un calendar nedefazat fata de timpul astronomic, in conditiile in care Pr. Cleopa spune ca deja calendarul s-a schimbat de 5 ori.
Buun, si o ultima intrebare, la care daca imi raspundeti, voi incerca si eu dupa aceea sa va raspund la ale voastre [intrebari]: de ce preotii "stilisti" nu sunt acceptati sa slujeasca in Sfantul Munte Athos alaturi de preotii-calugari athoniti? Sau va pomeniti ca si athonitii sunt in inselare pentru ca nu va accepta asa-zisii vostri preoti, ce de fapt sunt mireni, caci Galaction Cordun dupa ce s-a separat de BOR (deci a devenit schismatic, pierzandu-si si calitatea de ortodox) s-a dat drept seful unei biserici neautocefale (BOSVR) care a iesit de sub ascultarea BOR, aceasta BOSVR fiind deci schismatica, iar cand "boteaza" si a doua oara "eretica". Macar de se pretindea seful Bisericii Pravoslavnice de Rasarit din Romania, care a existat pana la preluarea puterii de catre comunisti, mai ziceam ca este ortodox in regula. Insa cum v-am spus si voua, BOSVR nu este continuarea niciunei Biserici care a existat vreodata in Romania, fiind asociatie culturala, nici vorba sa fie Biserica sau daca este, e biserica protestanta Dar eu mai curand cred ca este atee nerecunoscandu-l pe IPS Patriarhul Daniel prin simplul fapt ca nici nu-l pomenesc la "slujbele" lor. Vorba lui Dorstor: asa si eu, daca mi se pare ca trebuie sa devin preot, nimic mai simplu: imi "creez" din nimic o biserica a mea si ma autodeclar ceea ce nu sunt: preot al unei biserici inexistente sau mai bine, preot al unei asociatii culturale autodeclarate "ortodoxe" si cu respectiva ocazie cad si intr-un pacat de moarte "atragand" la o "biserica" inexistenta si la o credinta ratacita mii sau zeci de mii de credinciosi, care daca ar fi ramas la BOR poate ar fi avut sansa sa se mantuiasca la judecata particulara a Domnului Dumnezeu, daca poate nu-i atrageam eu "mare preot" si "intemeietor de religie" la ratacirea / erezia mea. Asa este si cu voi si cu preotii vostri. A propos, prin atingerea mainilor caror episcopi recunoscuti oficial de BOR devin acei mireni ai vostri care slujesc in "bisericile" voastre preoti?
Caci am inteles ca Galaction Cordun la vremea pensiei s-a pocait de greseala sa de a fi infiintat BOSVR pentru a-si putea primi dreptul de a i se acoirda pensie. O spune fratele Dorstor, nu eu. Apoi, Cordun era doar arhiereu onorific cand a inceput marea sa "opera" de construire a BOSVR. Deci el fiind onorific, nu avea puterea de a face pe nimeni preot prin atingerea mainii. Asadar n-aveti succesiune apostolica, n-aveti nimic, nici biserica, ci doar o asociatie culturala care tipa pe toate drumurile ca un calendar din cale afara de defazat cu calendarul timpului astronomic curent trebuie sa ramana calendarul cel bun, desi el trebuie sa exprime corectitudinea timpului, nu un timp defazat cu "n" zile si "n" nopti fata de timpul astronomic curent q.e.d.
Domnul sa ne ajute sa trecem prin aceste vremuri ale multelor ratacirilor si schisme ce se auto-considera drepte credinte.
.................................................. ....................................
Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul!
|