pai a spune ca cei din sfantul munte nu accepta sa slujeasca cu cei din BOSV este o eroare ...
este adevarat ca sunt anumite manastiri care nu accepta slujirea cu BOSv dar nu toti din sfantul munte au respins pe cei din BOSV
de exemplu , in timpurile noastre , parintele dionisie de la cociu a acceptat sa discute cu cei din BOSV si lea dat dreptate in privinta calendarului ... eu am inregistrarea audio cu convorbirea lor ...
apoi calugarii de la esfigmenu resping pomenirea patriarhului de la constantinopol la slujbe ... si stiti ce a spus parintele Dionisie referitor la aceata ? a spus ca au dreptate cei de la esfigmenu sa pomeneasca pe cine vor ei la slujbe
credeti voi aceasta ?
apoi sa luam aminte ca gheron iosif , care a fost un sfant recunoscut de toata lumea , impreuna cu ucenicii lui a fost un adept al neschimarii cal iulian si toata viata sa nu a acceptat ca ucenicii lui sa slujeasca impreuna cu preotii de pe nou care veneau in sfantul munte
apoi sfantul Ioan Iacob hozevitul , canonizat, a respins schimbarea cal si na slujit cu nici un preot de pe nou in toata viata lui ...la fel si Ioan Maximovici , canonizat , frate , canonizat
deci unii sfinti nu slujesc cu cei de pe vechi iar altii nu slujesc cu cei de pe nou ... si sunt sfinti care sau mantuit cu siguranta , deci sa lasam judecarea
deci daca unii din sfantul munte refuza sa slujeasca cu cei de pe vechi aceasta nu constituie o dovada ca cei de pe vechi sunt in greseala
apoi galaction codrun a sfintit de unul singur ierarhi din BOSv dar aceats nu este interzis de canoane , deoarece canoanele spun numai ca un ierarh nu poate sa sfinteasca de unul singur alti ierarhi , cu exceptia situatiei cand nu este nevoie
deci in situatia in care este imperativ pentru biserica , un episcop poate sa sfinteasca si de unul singur , si poate sa sfinteasca chiar daca este onorific , dar aceasta numai in situatia cand nu se poate altfel
am sa expun mai jos acel canon care spune foarte clar ca un episcop poate sa sfinteasca alti episcopi de unul singur in situatii de necesitate
|