Tot ce se intampla in Vechiul Testament prefigureaza ce se va intampla in Noul Testament. Adica, asa cum Dumnezeu le-a dat evreilor sa tina ziua sabatului pentru ca au fust scosi dintr-o robie ce a durat peste 400 de ani, dar totusi vremelnica, Mantuitorul Hristos, inviind in ziua intaia a saptamanii (Ziua Domnului-Duminica) ne scoate pe noi cei ce credem in El din robia cea vesnica a mortii si a iadului. Tot asa si Sfanta Cruce este prefigurata in V. T. prin stalpul cu sarpele de arama si prin semnul T (tau) care-i apara pe cei ce-l aveau pe frunte (Iez. 9,4-6)
,,4. Si i-a zis Domnul: Treci prin mijlocul cetatii, prin Ierusalim, si insemneaza cu semnul crucii (litera “tau” care in alfabetul vechi grec avea forma unei cruci) pe frunte, pe oamenii care gem si care plang din cauza multor ticalosii care se savarsesc in mijlocul lui”.
5. Iar celorlalti le-a zis in auzul meu: “Mergeti dupa el prin cetate si loviti! Sa nu aveti nici o mila si ochiul vostru sa fie necrutator!
6. Ucideti si nimiciti pe batrani, tineri, fecioare, copii, femei, dar sa nu va atingeti de nici un om, care are pe frunte semnul “+”! Si sa incepeti cu locul Meu cel sfant!” Si au inceput ei cu batranii, care erau inaintea templului.'
Pentru noi, crestinii crucea este pecetea lui Dumnezeu care pastreaza nevatamati pe cei ce o au insemnata pe fruntile lor:
2. Si am vazut un alt inger care se ridica de la Rasaritul Soarelui si avea pecetea Viului Dumnezeu. Ingerul a strigat cu glas puternic catre cei patru ingeri, carora li s-a dat sa vatame pamantul si marea,
3. Zicand: Nu vatamati pamantul, nici marea, nici copacii, pana ce nu vom pecetlui, pe fruntile lor, pe robii Dumnezeului nostru.(Apoc 7,2-3) si
4. Si li s-a poruncit sa nu vatame iarba pamantului si nici o verdeata si nici un copac, fara numai pe oamenii care nu au pecetea lui Dumnezeu pe fruntile lor. (Apoc 9,4)
Sfanta cruce este semnul Fiului Omului:,,30. Atunci se va arata pe cer semnul Fiului Omului si vor plange toate neamurile pamantului si vor vedea pe Fiul Omului venind pe norii cerului, cu putere si cu slava multa.
31. Si va trimite pe ingerii Sai, cu sunet mare de trambita, si vor aduna pe cei alesi ai Lui din cele patru vanturi, de la marginile cerurilor pana la celelalte margini.'(Matei 24, 30-31) Care este pentru voi semnul Fiului Omului, altarul sfintit de scump sangele Lui si ales de El pentru a se aduce jertfa?
|