Citat:
În prealabil postat de ory
insa la manastire nu se munceste 8 ore cum prevede legea muncii,ci 12-14 ore daca se poate,si daca omul nu ar cadea frant ar fi fost supus la munca non-stop,specific,in manastire.Deci baga de seama,chestia cu rugaciunea este doar literare,MUNCA este preocuparea de baza a manastirii,sub denumirea de sfanta ascultare,sau sf.iobagie
|
Nu am sustinut altceva, ai exagerat, nu se munceste chiar atât dar realitatea e ca manastirile au ajuns mai degraba unitati economice.
Dar tu spusesesi ca ]n lume se munceste mai mult ca în manastire unde s-ar lenevi, te contrazici.
si acum sa trecem la rugaciune,este adevarat ca ea se savarseste mai des decat in lume,dar aceasta numai in zilele de sarbatoare,restul poate fi si "in taina",ca doar n-o sa se iarda timpul calugarilor cu rugaciunea,caci munca este mai profitabila
Slujbele nu pot fi numite rugaciune, eu vorbesc de rugaciunea sau pocainta neîncetata. Aceasta nu e de neîmpacat cu munca, Scararul (parca) zicea ca trebuie sa fii cu un picior în rugaciune si unul în munca dar munca, zic eu, trebuie sa fie mai mukt din neatentie, toata atentia noastra trebuie sa fie în rugaciune ca de celelalte se ocupa Dumnezeu.
Cat despre personajele care nu se indeletnicesc cu aceasta munca,stai fara grija,un viciu aproape intotdeauna atrage dupa sine un altul,asa ca nici cu rugaciunea nu se omoara,caci doar exista mereu cei care trabuie sa-nvete si cei de rand
Ideea ca prin munca scapam de alte vicii mi se pare falsa. Nu poti evita o ispita ]ndeletnicindu-te cu altceva, trebuie sa stai sa lupti ispita. Traind în rugaciune continua pe de o parte esti în permanenta întors spre Dumnezeu, pe de alta parte eviti ispitele.
Nu stiu daca e cum zici, numai Dumnezeu stie cum se roaga cineva. Vezi ca si despre Sfântul Siluan ceilalti calugari credeau ca e un taran simplu, dar el se ruga continuu si s-a aflat numai dupa moarte.
Despre obezitate, la calugari se datoreaza mai mult sedentarismului. Cei care manânca mult sunt cei tineri, care au un metabolism dinamic si muncesc si nu se îngrasa.