Citat:
În prealabil postat de costel
Marian, nu se vede nicaieri poruncita tinerea zilei a saptea pana la scoaterea evreilor din robia Egiptului. Sabatul este instituit odata cu randuirea sarbatorii Pastilor
|
Atunci, pentru cine a sfintit si binecuvantat Dumnezeu ziua a saptea, inca de la creatie? De ce nu vrem sa intelegem ca ziua a saptea este, in primul rand, o sarbatoare a creatiei (cum se poate vedea si din porunca a patra - Iesirea cap. 20:8-11). Evreii aveau niste motivatii in plus sa o serbeze, ca popor ales.
"Avram a ascultat de porunca Mea, si a pazit ce i-am cerut, a pazit poruncile Mele, oranduirile Mele si legile Mele"(Facerea cap. 26:5) Pe vremea lui Avram Dumnezeu daduse legi si porunci. Nu erau scrise dar existau. La Sinai, au fost scrise in piatra de insusi Dumnezeu (ma refer la Cele Zece Porunci). Toate lucrurile le-a facut Dumnezeu prin puterea Cuvantului (a zis si s-a facut); dar doua lucruri le-a facut cu insusi Mana Sa: omul si Cele Zece Porunci (pe care le-a scris in piatra cu degetul Sau, de doua ori). CE A SCRIS DUMNEZEU IN PIATRA CU INSUSI DEGETUL SAU NU POATE DESFIINTA NIMENI.
Nu faceti confuzie cu legile ceremoniale si legile care pedepseau, scrise pe zapis si "pironite pe cruce". "A sters zapisul cu poruncile lui, care statea impotriva noastra si ne era potrivnic, si l-a nimicit, pironindu-l pe cruce"(Coloseni cap. 2:14).