Citat:
În prealabil postat de georgeval
Marian, sa inteleg ca tu consideri ca acesta pilda se refera la a doua venire a lui Hristos? iar pana atunci sufletele cad intr-o stare de somn? De ce mai aminteste bogatul de fratii sai? Ce imi trebuie alte dovezi? Invierea lui Hristos este cea mai potrivita dovada. Cine ar fi putut sa-mi vorbeasca despre viata de dupa moarte daca nu Izvorul Vietii, Hristos, cel care a biruit moartea. Din aceasta ultima postare constat ca negi Invierea lui Hristos temelia crestinismului, raspunsul tuturor raspunsurilor si argumentul tututror argumentelor.
|
Nu cred ca aceasta pilda se refera la vre-un eveniment anume. Trebuie sa intelegem invataturile de la sfarsitul pildei.
Cred ca am fost cam neclar. Cum sa neg Invierea lui Hristos?! Nu am vrut sa spun nici o clipa asa ceva.
Legat de sufletele celor morti: ma refer la ce se intampla cu sufletul intre momentul mortii si momentul invierii. Pentru ca, asa cum Hristos A Inviat si noi vom avea parte de o inviere.
Pana la inviere, Sfanta Scriptura ne arata ca omul nu stie nimic. In moarte nu exista "nici lucrare, nici chibzuiala, nici stiinta, nici intelepciune" (Eclesiastul 9:10). Eu pot sa mor astazi. Sa presupunem ca Domnul va veni peste cativa ani si atunci se vor ridica cei din morminte. Eu stiu doar ca am inchis ochii si in clipa urmatoare m-am trezit in fata Mantuitorului, pentru judecata. Omul, in moarte, nu constientizeaza trecerea timpului. La fel ca talharul de pe cruce. Domnul Iisus Hristos ii spune: "Adevarat iti spun ca astazi vei fi cu Mine in rai"*Luca 23:43). Dar Mantuitorul a inviat abia a trea zi si dupa patruzeci de zile s-a inaltat. Dupa inviere Domnul spune "Nu ma tinea, caci inca nu m-am suit la Tatal Meu"(Ioan cap. 20:17). Mai era valabil ceea ce I-a promis talharului ("astazi vei fi cu Mine in rai")? Sigur ca da. Poate ca talharul mai zace inca in mormant. El nu stie nimic. Pentru el a existat o "clipeala din ochi". I-a inchis, ca apoi sa-i deschida in prezenta Mantuitorului.
Apostolul Petru spune despre patriarhul David ca "nu s-a suit la ceruri"(Faptele Apostolilor cap. 2:34). "Cat despre patriarhul David, sa-mi fie ingaduit, fratilor, sa va spun fara sfiala ca a murit si a fost ingropat; si mormantul lui este in mijlocul nostru pana in ziua de azi"(Faptele apostolilor cap 2:29). David "doarme"(expresie foarte des folosita in Sfanta Scriptura). La fel "dorm" si cei dragi noua.