Citat:
În prealabil postat de iosif
Daca tot ai citit atat, poate ca ai inteles si contextul in care au scris Sfintii Parinti. Era vorba de perioada Sinoadelor ecumenice, o perioada de definitivare a invataturilor crestine, mai ales pe fondul unui complex de idei si curente filozofice care se inspirau din ideile crestinimsului si deviau apoi in alte laturi. De aceea, pe seama acestor probleme si provocari, Sfintii Parinti combat puternic toate ereziile! De altfel, asta e o datorie sfanta a Bisericii de a-si apara credinta! Si in acest sens consider ca atitudinea ferma impotriva ereziilor este absolut justificabila!!!! Insa pana la a afirma ca Biserica romano-catolica este in afara tainelor mai este cale lunga! Si asta pentru ca ei au taine! Asta invatam din manualul de dogmatica din care se da admitere la teologie si din care se invata in seminarii. Si chiar
Sau se invata erezii si la noi? BOR este si ea eretica in deschiderea ecumenica? Te-am mai intrebat...nu mi=ai raspuns. Nu uita ca asemenea incercari au avut loc si in secolele 13-15. Au existat aceste tendinte ecumenice: Sinodul de la Lyon (1274) si sinodul de la Ferrara-Florenta (1438-1445).
De ce ecumenismul atunci ar fi fost indreptatit si acum nu? Ti-am spus, sunt de acord ca ecumenismul poarta in sine si pericolul relativizarii credintei, orice este posibil! Dar el in sine nu este rau, rau devine daca este rau intrebuintat!
Iar in ceea ce priveste ca unele scrieri ale Sfintilor Parinti sunt normative si alte nu, ai putea totusi sa iti dai singur seama daca te gandesti la Origen.
Toate cele bune,
Iosif
|
Ecumenismul acesta poate fi un curent bun, doar daca toate confesiunile crestine ar trece la Ortodoxie, ar renunta la ratacirile lor, si ar veni smeriti la dreapta credinta.Si atunci i-am primi cu bratele deschise ca pe fratii nostrii , care au fost in ratacire si iata ca acum dupa ce au renuntat la dogmele lor gresite nu mai sunt (in ratacire). Doar atunci dialogurile ecumenice si-ar fi avut rostul. Dar atata timp cat acest lucru nu se intampla, ci la dialogurile ecumenice se discuta mai ales probleme sociale, si nu se discuta probleme teologice, nu sunt evidentiate diferentele dogmatice dintre confesiunile crestine (pentru ca sunt diferente si unele chiar mari), atunci aceste dialoguri nu-si au rostul, sunt o pierdere de timp. Si ai dreptate aceste dialoguri se poarta de 1000 de ani dar fara nici un rezultat. Ortodocsii au mers pe calea cea dreapta si si-au vazut de treaba, de credinta lor, in schimb catolicii nu prea, ei cam au venit cu forta sa ne oblige sa acceptam catolicismul. Sa ne amintim de perioada aceea din transilvania, cand a aparut uniatismul, greco- catolicismul. Catolicii au venit cu armata, cu tunurile ca sa-i oblige pe ortodocsii din Ardeal sa accepte catolicismul.Citeste mai multe despre uniatie in cartea P Staniloae:”Uniatismul din Transilvania incercare de dezbinare a a poporului roman”.
Si asa cum Sfintii Parinti au combatut toate ereziile, de-a lungul secolelor, tot asa acum ei combat erezia tuturor ereziilor care este ecumenismul sincretist, acest ecumenism prin care masoneria, aceasta organizatie diaboilica care urmareste distrugerea crestinismului, vrea sa uneasca toate confesiunile crestine, intr-o prima faza, si apoi toate religiile intr-una singura, o religie sincretista, de tip New Age, o religie anticrestina, religia lui Satan.
Si sa sti ca manualele noastre( chiar si cele de dogmatica) sunt facute de niste oameni, care poate au slujit comunismului, sau poate acum din interese materiale slujesc stapanitorilor lumesti, si deci care pot sa impartaseasca idei ecumeniste si chiar, de ce nu, sa faca parte dintr-o loja masonica (chiar preoti sau episcopi fiind). Imi amintesc ca am fost la Manastirea Petru Voda ,din Moldova, unde este P Iustin Parvu, si am discutat acolo cu un calugar care mi-a aratat un manual de dogmatica unde era trecut sloganul masonic:”Egalitate, libertate, fraternitate. Asa ca sa nu ne miram de nimic.
“BOR este si ea eretica in deschiderea ecumenica? Te-am mai intrebat...nu mi=ai raspuns.”
In primul rand Biserica este comuniunea dintre credinciosii ortodocsi,- care-l au in Biserica pe preot, prezent la Sfanta Liturghie - si Sfintii care se afla in cer, toate puterile ceresti, Sfanta Treime, Maica Domnului. Aceasta este Biserica cea adevarata. Cum zicea un Sfant :”Liturghia cerul pe pamant”.
Pe de alta parte, in biserica ca institutie sunt destui preoti si episcopi care sunt ecumenisti, francmasoni poate si care cumva s-au rupt de Biserica cea cereasca, duhovniceasca, pentru ca nu mai cauta cu smerenie si pocainta Harul mantuitor, ci cauta doar interese materiale. Deci se poate zice ca ei nici nu mai fac parte din Adevarata Biserica, di deci pentru ei nu cred ca ar trebui sa numim toata BOR eretica.
Depre Origen stiu ca a fost anatemizat dupa moarte de catre Sfintii Parinti, la un sinod ecumenic, pt ca Origen, desi scrisese multe carti, si era un mare invatat, totusi avea multe greseli dogmatice in scrierile lui.
Dumnezeu sa ne lumineze pe toti
Cristi.