Citat:
În prealabil postat de razvan_m
Te rog f. frumos da definitia "noului calendar" in conceptia Sfintilor Parinti ai Sinodului de la 1583?
|
s-au referit la calendarul musulmanilor, s-au gandit sa faca putina ordine si pe la aia... :hmmm: .... Doamne iarta-ma, tu la ce crezi ca s-au referit?!
intrebarea ta denota superficialitate in interpretare. legea Sfintilor Parinti, hotarata prin Duh Sfant, nu poate fi interpretata adlitteram... precum protestantii interpreteaza Biblia. (desi aceasta chiar este clara!)
si pe langa asta, mai denota o incercare disperata de a gasi o "usita, cat de mica, dar deschisa sa fie... macar crapata". mi-ai amintit de celebrul caz din istorie in care Cuza a fost ales ca domn a doua principate pe motiv ca legea nu specifica faptul ca cei doi domni trebuie sa fie diferiti....
si nu stiu cat de local a fost sinodul avand in vedere ca printre cei care au dat anatemii aceste inovatii se numara Patriarhii Ieremia al CONSTANTINOPOLULUI, Silvestru al Alexandriei, Sofronie al Ierusalimului... iar ulterior s-au mai dat anateme semnate si de ceilalti patriarhi ai lumii ortodoxe, ultima fiind cea mai dura:
"Și am hotărât cu tot sfințitul cler care este cu noi și cu adunarea creștinească să dăm
anatema de trei ori fie că sunt din rândul clericilor, fie al laicilor (mirenilor), despărțiți sunt de la Dumnezeu Atotțiitorul , blestemați și neiertați și după moarte să nu putrezească .
Pietrele și fierul să putrezească, iar ei niciodată, să moștenească lepra lui Ghiezi și să se spânzure ca Iuda, să fie suspinând și tremurând pe pământ ca și Cain, să fie mânia lui Dumnezeu pe capetele lor, să fie la un loc cu Iuda și cu Iudeii cei luptători de Dumneuzeu, să crape pământul și să-i înghită ca pe Datan și Aviron, îngerul Domnului să-i gonească pe ei cu sabia în toate zilele vieții lor, și toate blestemele Patriarhilor și ale Sf. Soboare să cadă peste dânșii, să fie veșnic sub anatema și focul veșnic. Amin"
Razvan... ti-e frica de ceea ce-ai declarat in scris? te dezici?