View Single Post
Vechi 01.11.2006, 12:51:04
iosif iosif is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.08.2006
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Va_iubesc
Iosif draga, ia lasa-l tu pe antiecumenistul nostru sa se mantuiasca unde vrea si mai bine raspunde la subiectul topicului, ca se pare ca ai idei care merita sa le auda si ceilalti. Deci, ce ai face tu daca ai avea la dispozitie o ora de discutie cu catolicii si protestantii practicanti dintr-un oras occidental? Prezentarea istorica o face Preotul, tu ar trebui sa prezinti altceva. Hai sa te vedem! :)

Elena
Prezentarea istorica a cui? A orasului, a schismei, a cui exact?:) Daca as avea o ora, nu mi-ar ajunge. In primul rand, scopul meu in discutiile cu catolici, protestanti...etc, ar fi acela de a-i cunoaste mai bine, de a-i intelege. Pentru ca, vreau sa subliniez, multe din neintelegerile cu Bisericile ortodoxe necalcedoniene (vechi-orientale), care acum au reluat dialogul cu celelalte biserici ortodoxe, s-au datorat unor probleme de vocabular, unor termeni care aveau intelesuri diferite in zone diferite, desi toate bisericile marturiseau acelasi lucru, termenii alesi de unii nu aveau aceeasi valoare semantica pentru ceilalti. Si atunci s-a ajuns la neintelegeri din cauza termenilor gresit intelesi, nu din cauza unor diferente de credinta.

Asa ca, in primul rand as incerca sa cunosc punctul lor de vedere si sa il inteleg, sa vad cum s-a ajuns la el. Si bineinteles, mi-as prezenta propria viziune ortodoxa. NU as intra in polemici, as evita pe cat posibil acest lucru.

Si apropo, am avut suficiente astfel de intalniri si am observat ca este interesant sa cunosti si sa repsecti punctul celuilalt si sa intelegi cum lucreaza Dumnezeu si in viata celor din alte confesiuni!

Oricum, Ortodoxia detine deplinatatea prin pastrarea invaturilor asa cum au fost primite, prin bogatia spirituala si prin varietatea de posibilitati de traire a spiritualitatii! Le-am spus adesea celor din alte confesiuni, sunt fericit ca sunt ortodox pentru ca Ortodoxia imi da posibilitatea sa ii daruiesc lui Dumnezeu mai mult. Sunt fericit ca sunt ortodox pentru ca ma simt in permanenta captat de multitudinea de valente spirituale prezente in bogatia simbolurilor ortodoxe. Insa, n-am sa spun niciodata ca e vai si amar de cei care nu sunt ortodocsi... Asta nu le-as spune-o niciodata!
Reply With Quote