Citat din parintele Serafim Rose despre "boala supercorectitudinii sau ravna fara socotinta":
"Un episcop vechi-calendarist grec ne-a scris ce rau nemasurat a fost facut Bisericii Ortodoxe din Grecia de ceea ce el numeste “boala corectitudinii”, atunci cand oamenii citeaza canoane, Parinti, tipicul bisericesc, spre a dovedi ca au “dreptate” si ca toti ceilalti se inseala. Corectitudinea poate deveni cu adevarat “boala” atunci cand este administrata fara dragoste, ingaduinta si fara constientizarea propriei intelegeri imperfecte, a cuiva. O astfel de”corectitudine” va produce mereu numai schisme, si in cele din urma ajuta numai miscarea ecumenica, reducand numarul celor ce marturisesc Ortodoxia."
Doar un singura comentariu adaug acestui text: datorita supercorectitudinii credinciosilor Bisericii de Stil Vechi din Grecia, Pr. Serafim mentiona in alta parte pare-mi-se in Pr. Alexey Young - "Scrisori ale Cuviosului Serafim Rose" s-a ajuns ca in aceasta biserica sa se produca pana acum doua schisme, existand trei ramuri ale acesteia si fiecare din ele considerand ca numai ea si ea detine monopolul adevaratei credinte, nerecunoscandu-se una pe alta. Asa ca cer credincioasei de stil vechi ispita_ta sa nu se mai lege de umila mea persoana facandu-ma "nebun" si sa se uite la supercorectitudinea ei intr-ale credintei si sa-si dea seama ca aceasta supercorectitudine nu are nimic folositor in ea, ci este producatoare numai de noi si noi schisme. Iar chestiunea cu neascultarea ucenicului inaintat duhovniceste de staretul lui, daca considera ca staretul lui ii ofera o invatatura gresita, este de asemenea discutabila si mi se pare si de inspiratie demoniceasca (atunci oare ce s-ar face toti crestinii, considerandu-se ucenici sporiti duhovniceste si sa li se para ca duhovnicii lor ii invata erezii, s-ar aduna toti gramada si s-ar duce de bunavoie pe drumul ce sfarseste la iad, asta cred, pur si simplu, ideea mentionata fiind a lui Emanuel2007.
Domnul sa ne ajute sa putem trece prin aceste vremuri de multa imputinare a adevaratei credinte.
.................................................. .................................................. .............
Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste0-ma pe mine, pacatosul!
|