View Single Post
Vechi 18.05.2008, 15:14:14
emanuel2007
Guest

Implicit

cumva , domnule dorstor , dumneavoastra sunteti preot ? pai atuncea ar trebui sa va spun parinte , nui asa ?
ma rog ... nu stiu carei treaba caci nam inteles inca care este situatia dumneavoastra ...
dar nu asta vroiam sa spun ...
cuvintele : ,, Daca vre un episcop,ori preot,ori diacon,sfant zi a Pastilor mai inainte de primavereaca ischimerie,cu iudeii o va savarsi, sa se cateriseasca.'
despre care dumneavoastra ati spus ca sunt scrise si in originale nu vi se par a fi incalcare de BOR ? ? ?
caci BOR deja a sarbatorit pastele de cateva ori odata cu iudeii ... ca sa nu mai zic ca si inainte de ei , dar dumneavoastra ziceti ca asta au adugat cei din BOSV ... ma rog ... atuncea explicati de ce BOR a sarbatorit pastele odata cu iudeii ... caci dupa cuvintele de mai sus este necanonic ...
astept explicatiile dumnevoastra
si sa stiti ca convorbirea cu dumneavoastra mi se pare foarte interesanta , caci dumneavoastra luptati numai cu conoanele sfintilor parinti , si asta arata evlavie , ceea ce eu apreciez foarte mult , daca conteaza pentru dumneavoastra parerea mea ...

deci as vrea sami explicati ... dar mai intai sa spun si eu cate ceva despre cum inteleg eu problema :
datorita faptului ca isimeria de 21 martie se foloseste in calcularea datei pastelui si de BOR si de BOSV ( si folosesc aceeasi regula ) , inseamna ca ambele sustin ca au isimeria pe 21 martie , numai ca ele calculeaza aceasta data de 21 martie cu metode de calcul diferite : BOR faloseste cal gregorian care calculeaza data de 21 martie folosind ca unitate ziua solara , iar BOSV foloseste cal iulian care foloseste ca unitate o zi a carei durata este intre durata unei zile solare si cea a unei zile lunare ... de aceea data de 21 martie nu cade in aceeasi zi , ci are un decalaj care in ziua de azi a ajuns la 13 zile ...

deci sa dau inca odata cuvitele pe care dumneavoastra ati spus ca nu sunt inventate caci sunt din original : ,, Daca vre un episcop,ori preot,ori diacon,sfant zi a Pastilor mai inainte de primavereaca ischimerie,cu iudeii o va savarsi, sa se cateriseasca.'
sa ne uitam cu atentie la ceea ce afirma aceste cuvinte ... deci BOSV sarbatoreste pastele asa cum o cere si regula de fixare a datei pastelui dupa isimeria de 21 martie ( caci ea calculeaza data de 21 martie dupa cal iulian care a fost folosit de biserica ortodoxa vreme de aproape doua mii de ani , si nu cred ca puteti sa spuneti ca acest cal iulian nu poate fi valabil pentru a calcula data de 21 martie , caci daca ati face asta vati impotrivi practicii bisericii de doua mii de ani ; ceea ce nu cred ca vreti sa faceti ) deci si BOSV calculeaza de fapt TOT data de 21 martie , deci TOT data de 21 martie o foloseste si ea , numai ca aceasta data este calculata cu ajutorul calen iulian ; caci nu se poate spune ca data de 21 martie nu se poate ca;cula si cu ajutorul cal iulian ... caci daca a fost posibila aceasta vreme de 2 mii de ani , de ce adica sa nu fie posibila aceasta si acuma , in secolul 21 ????????
ce are acest secol in plus sau in minus fata de alte secole , nu este tot un vai de capul lui de secol ?
din punctul meu de vedere , cal iulian este capabil sa calculeze data de 21 martie , si cea mai palpabila dovada este aceea ca , in momentul de fata si ierusalimul si atosul si alte biserici mai calculeaza si azi data de 21 martie tot dupa cal iulian ... si ce este cel mai interesant , este ca Dumnezeu trimite lumina sfanta si intoarce apele iordanului tot dupa cal iulian , si asta in acest secol 21 , vai de capul lui ... deci ????? poate sa spuna cineva ca cal iulian a devenit peste noaptea din 1924 infirm si nu mai poate calcula data de 21 martie ? ( intradevar , asa cum am mai spus , el nu calculeaza numai dupa soare , ci si dupa luna si dupa stele , deci este perfect normal sa puna data de 21 martie in alta zi dupa cum arata soarele pe cer ... caci asta o face de 2 mii de ani ... )
iar in plus BOSV nu sarbatoreste absolut niciodata pastele odata cu evreii ( si deci nici inaitea lor , caci daca nai voie sa ajungi cu fixarea datei pastelui in aceeasi zi cu iudeii , normal ca nu vei ajunge niciodata sa o ai inaite de a lor ... dar ma rog , dumneavoastra ziceti ca aceasta nu este clar pentru toata lumea ... ) dar chiar si asa cum ziceti dumneavoastra , BOSV nu incalca nici un canon , caci nu sarbatoreste data pastelui niciodata cu evreii ... ( iar isimeria BOSV eset DE FAPT TOT PE 21 MARTIE , dar 21 martie calculat cu ajutorul cal iulian ... )
sa luam si cazul BOR : oare niciodata BOR na sarbatorit pastele odata cu evreii ? cred ca stiti foarte bine ca a facuto ... deci iata ca BOR calca canonul pe care si dumneavoastra lati recunoscut ca fiind adevarat ...
este adevarat ca , isimeria de 21 martie o foloseste si BOR in calcularea datei pastelui , asa cum cere regula , acel 21 martie folosit de BOR duce inevitabil la sarbatorirea pastelui odata cu evreii ... deci iata ca BOR este pusa prin cal gregorian in imposibilitatea de a indeplini acest canon , chiar si in forma pe care ati recunoscuto si dumneavoastra ...
deci vina BOR nu este ca nu foloseste data de 21 martie in calcularea datei pastelui ( caci tot dupa aceasta data se orienteaza si ea ) , dar data de 21 martie folosita de BOR duce inevitabil la incalcarea canonului enuntat mai sus ... caci dupa cal gregorian nu numai ca ajungi sa sarbatoresti pastele cu iudeii , ba chiar , uneori , ajungi sal sarbatoresti inaintea lor si cu o luna ...!!!
oare biserica de pana in 1924 na folosit ea tot data de 21 martie pentru calcularea daei pastelui ? ba da ... normal ca da ... asta a facuto vreme de 2 mii de ani ... dar dupa ce cal ? dupa cal iulian , evident ... deci cal iulian este vrednic sa calculeze data data de 21 martie ... dar ce obsevam ? ca data de 21 martie calculata de cal iulian cadea si inainte de 1924 cu 13 zile inainte de 21 martie calculat cu cal gregorian ( altfel spus 21 martie calculat cu cal iulian era cu 13 zile mai devreme decat arata soarele pe cer , deci si cal gregorian care este un cal solar ) ...
deci aceasta nu poate sa fie o greseala in sine .... este o greseala pentru cei care vor sa calculeze exact data de 21 martie luanduse numai dupa soare .. ori biserica niciodata nu a urmarit acest lucru ... una la mana ca ea nu a urmarit aceasta deoarece scopul ei era sa foloseasca un cal care sa no aduca in situati de a sarbatori pastele odata cu evreii , si a doua la mana ca ea chiar a dorit intentionat sa nu ia in calcul numai soarele in calcularea isimeriei , ci si luna si stelele , care sunt si ele pe cer ( ori asta o face cal iulian , nu cel gregorian ) ...

astept raspunsul dumneavoastra la ceea ce am scris eu

sa vedem ce alte motive vau mai facut sa treceti din BOSV in BOR ...

Doamne ajuta si Hristos a inviat !