View Single Post
Vechi 02.11.2006, 16:18:32
iosif iosif is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.08.2006
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Grigorie
MariaB
Am intrat pe forumul catolic, am dat de tine si acolo, am aflat ca esti o ortodoxa convertita la romano-catolicism. Your choice!
Si ce am vazut pe acest forum catolic? O atitudine in general irenica, intelegatoare (in comparatie cu "intoleranta" ortodocsilor), mandria de a fi catolic si un aer usor superior fata de "neuniti" (acatolici!)(Desi mascat cu grija, acest aer de superioritate iese la iveala adesea). Am intrat in pamant de rusine vazand iubirea care va anima pe voi, nu ca pe noi, ortodocsii, care va privim cu ura, incercam sa ne definim prin opozitie fata de voi, va calomniem la tot pasul, s.c.l.
Am incercat sa redau atmosfera de pe acel forum, unde exista tematici interesante (cum ar fi "fundamentalismul ortodox").

Ce nu prea am vazut pe acel forum (dar poate ca nu am cautat suficient!) este absenta unor discutii de substanta pe marginea diferentelor dintre cele doua confesiuni. Se merge pe ideea ca nu e treaba noastra, ci a teologilor, ca ortodoxia este doar o parte a catolicismului, care are o viziune mai larga, ca de fapt ceea ce e cu adevarat important este comuniunea cu Scaunul Apostolic (oare Roma este singurul scaun apostolic?), s.a.m.d. Impresia lasata: SUPERFICIALITATE. Nu se cauta adevarul de credinta, ci unitatea sub umbrela protectoare a papei, de care ascultand, suntem feriti de greseala. (By the way, MariaB, nu mi-ai raspuns la intrebarea cu papa Honoriu anatematizat de sinodul VI ecumenic. Ce intelegem din acea condamnare? Nu numai ca un episcop al Romei poate sa greseasca, dar, si mai important, ca Biserica (prin sinoade) il poate condamna. In primele veacuri nu exista defel ceea ce se intelege astazi prin papa)
Mai inainte de a cere de la Tatal "ca toti sa fie una", Mantuitorul Hristos s-a rugat in Gradina Ghetsimani astfel: "sfinteste-i pe ei intru Adevarul Tau". Asadar intai adevarul, apoi unitatea. Ce unitate poate fi intre cei care nu cred la fel?

Ar fi foarte multe de zis, dar am impresia (iertate sa-mi fie vorbele dure, dar si noi va iubim si va dorim alaturi! e pentru trezire duhovniceasca) ca romano-catolicii se afla intr-o stare de insensibilitate duhovniceasca, sunt incapabili sa deosebeasca duhurile (vezi Medjugorie, Fatima, Garabandal, penticostalismul catolic, etc), sa surprinda subtilitatile teologice (dovada ca pentru ei nu exista diferente intre ortodoxie si romano-catolicism!).

As recomanda cu caldura oricarui catolic cartea abatelui Placide Dessaille "Nostalgia ortodoxiei". La fel cartile lui Yannaras, Iustin Popovici, D. Staniloae, s.a., ca si cele de istorie bisericeasca. Macar pentru a constientiza diferentele, pe care voi, catolicii, pareti ca le ignorati cu desavarsire.

Din pacate este foarte trist ca ierarhia ortodoxa (o parte), in numele unei false iubiri (de fapt e vorba de sponsorizari, burse, sprijin politic din partea statelor catolice, ajutor masonic), oricum nu din iubirea de adevar, transmite mesaje false, producand confuzie si in randul ortodocsilor, si al catolicilor. Nu uitati insa ca numele ierarhilor (in general) sunt trecatoare, numele sfintilor si parintilor duhovnicesti sunt pomenite cu drag peste veacuri.
Foarte frumos. Mi-a placut f mult acest mesaj, chiar daca nu intru totul obiectiv. Asa este, fara adevar nu exista unitate. Ai subliniat exceptional acest lucru.

Mai exista un aspect pe care l-ai subliniat foarte bine, respectiv insensibilitatea la adevarurile duhovnicesti care este destul de raspandinta in Occident, in general. Sa stii ca la noi romano-catolicii preiau totusi ceva din spiritualitatea ortodoxa, in Romania e totusi o particularitate. Nu sunt atat de insensibili. Credinta in sfintele moaste, in icoanele facatoare de minuni, in puterea celor sfinte e mai intalnita printre catolicii din Romania decat printre cei din Occident. Asta inseamna clar ca Ortodoxia influenteaza si catolicismul din Romania, prin credinciosii ortodocsi evalviosi, care sunt destui, slava Domnului.

Si sa stii ca unitatea dintre noi si catolici, chiar daca nu are motive sa fie deplina din pricina diferentelor acumulate in timp, totusi exista o baza solida pentru un dialog ecumenic. Si in acest context, atitudinea ecumenica a ierarhilor nostri este pe deplin justificabila.

Reply With Quote