Atunci sa raspunda fratele Emanuel de unde detinea informatia mincinoasa despre Biserica Ortodoxa a Finlandei.
Dar chiar daca isi va recunoaste greseala, nu stiu ce sa zic:poate va asemana BOF cu BOR si cu toate celelate BO autocefale care tin de Patriarhia de la Constantinopol, pe care el le considera schismatice pentru ca tin calendarul gregorian si pentru ca sunt angajate in dialogul ecumenic cu Biserica Catolica. Cata vreme, BOR nu slujeste impreuna cu clerul catolic si nici nu si-a exprimat fatis optiunea pro-unire cu Biserica Catolica, nu am de ce sa imi fac griji si nici sa consider ca este schismatica. Totusi,ii dau dreptate intr-un punct: cum pana la 1924 a putut fi tinut calendarul iulian si s-au intamplat la Locurile Sfinte minunea pogorarii flacarii necreate din cer in ajunul Pastelui Ortodox si minunea intoarcerii Iordanului la Botezul Domnului, am fi putut merge cu el in continuare. Ce mai insemna o intarziere in plus fata de calendaul solar cu circa 7-8 ore din 1924 pana acum? Practic, o nimica toata. Daca noi zicem ca tinem oficial calendarul gregorian, insa il folosim si pe cel iulian la stabilirea sarbatorilor cu date variabile, atunci chiar ca este ceva in neregula cu adoptarea de la 1 octombrie 1924 a calendarului gregorian. Zic si eu, ca pacatosul: o data ce l-am adoptat de ce nu stabilim Pascalia dupa acesta, ci o stabilim tot dupa vechiul calendar?
Doamne, apara-ne pe noi pacatoisii de caderea in erezii.
.................................................. .................................................. .........
Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul!
|