View Single Post
Vechi 22.05.2008, 14:04:38
mihailt mihailt is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Aici era vorba despre data serbarii Pastelui in BO a Finlandei.
Se pare ca s-a trecut la alt subiect.

PF Patriarh Teoctist a slujit Sfanta Liturghie impreuna cu Papa Ioan Paul al II-lea?
Serios?
Asa am am mai vazut pe unii de ziceau ca PF parinte Patriarhul Ecumenic a slujit Sfanta Liturghie cu catolicii si aveau niste poze ca "dovada"!
Cand ma uit in poze ce vad?
Patriarhu slujea in altar iar preotzii catolici asistau la Sfanta Liturghie in biserica.
Clar impreuna-slujire!
Probabil respectivi ierarhi catolici "au indraznit" sa cante impreuna cu corul!

Domle io am fost la Bucuresti cand a fost slujita Sfanta Liturghie la care a participat si Papa dar a fost Sfanta Liturghie Ortodoxa iar Papa a stat pe un scaun si a ascultat Sfanta Liturghie.
Nimic necanonic in asta.

La Sfanta Liturghie ortodoxa e voie sa asiste oricine chiar daca e nebotezat.
Poa sa vina sa asiste si vreun satanist sau neo-satanist ca Domnul si Dumnezeul nostru Iisus Hristos e foarte bucuros sa vie cat mai multzi.

Catolicii nu mai sunt consideratzi anatema deoarece anatema de deasupra lor a fost ridicata printr-un sinod panortodox.

In legatura cu aceasta zicea Parintele Arsenie Papacioc ceva in genul(unora care vroiau sa faca manifestare impotriva Papei):
"La mine vin musulmanii sa ii pomenesc la rugaciuni,la acatiste - si ii pomenesc - doar la Proscomidie nu ii pomenesc ca acolo nu se poate; daca cu acestia ne comportam asa darmite cu Papa care e crestin".

Ba si Parintele Arsenie Papacioc a slujit Sfanta Liturghie la care au asistat catolici...
(ca exemplu eu daca particip la Sfanta Liturghie la catedrala patriarhala asta nu inseamna ca preotzii de acolo impreuna-slujesc cu mine....ca doar eu sunt simplu credincios)

Ba ca IPS Bartolomeu Anania zicea sa respectzi toate religiile - si nu zicea ca ar fi pacat sa intri intr-o sinagoga evreiasca (zicea sa itzi acoperi capul in semn de respect) sau intr-o moschee islamica (zicea sa te descaltzi in semn de respect).
Si zicea ca si dansii fac impreuna rugaciune cu luteranii in biserica acelora si aceia in biserica ortodoxa.
Normal ca potzi sa intri intr-o biserica catolica dar sa nu te impartasesti de acolo si sa nu iei anafura sau aghiasma.

Pai tocmai asta ar trebui sa fie slujirea crestinilor ortodocsi fatza de fratzii lor care nu sunt crestin ortodocsi - sa se comporte crestineste - adica frumos si cu dragoste si sa ii atraga si pe aceia la credinta ortodoxa.

Asa si in legatura cu "pangarirea bisericii".
Domle Sfanta Liturghie se poate savarsi oriunde in caz de necesitate dar pe Sfantul Antimis.Si in camp deschis.

Vedetzi ca si PF Parinte Patriarh Pavle a slujit Sfanta Liturghie afara de destule ori.