Citat:
În prealabil postat de ovidiu-s
Care sambata? Scrie undeva ca Avraam a ținut Sambata? Nuciunde în Geneza nu scrie ca a ținut Sambata. Sambata s-a pus zi de odihnă, cand?
Când au ieșit evreii din Egipt în pustia Sinai, prima dată când le-a spus Dumnezeu: “Coaceți ce aveți de copt azi, frigeți ce aveți de fript azi, căci mâine este zi de odihnă” . La Exod a pus Dumnezeu Sambata și Sambata n-a pus-o pentru toate popoarele, ci numai pentru evrei, nu pentru toate popoarele. Când a venit Ezdra să zidească Ierusalimul au venit și celelalte popoare să le ajute la zidirea Ierusalimului și le-a spus Neemia: Nemia 10.31 “Să nu cumpărăm nimic în ziua de odihnă, în zilele de sărbătoare de la popoarele din țară, când ne vor aduce în acele zile de vânzare mărfuri sau orice bucate...”
Popoarele n-au avut Sambata.
Au spus proorocii, că au să vină popoarele la credință și au să aibă zi de sărbătoare? Da!
La Ieremia 31,31: “Iată vin zile, zice Domnul când voi face un nou legamant cu casa lui Israel si cu casa lui Iuda”. La fel si la Mat.26.27 si Rom.9.4 Ai văzut că n-avem nevoie de sâmbătă, zice Apostolul Pavel, către Coloseni: “Nimeni să nu vă învinuiască pe voi pentru ziuă nouă, sau sărbătoare, sau sâmbătă”Coloseni 2.16.
Mutându-se preoția s-a făcut legii mutare și înnoire. Deci, ziua evreilor a fost Sâmbăta, iar a crestinilor este Duminica.
|
"Pentru ca Avram a ascultat de porunca Mea, si a pazit poruncile Mele, oranduirile Mele si legile Mele"(Facerea 26:5).
Porunca a patra - "ADUTI AMINTE DE ZIUA DE ODIHNA, CA S-O SFINTESTI.. ZIUA A SAPTEA ESTE ZIUA DE ODIHNA INCHINATA DOMNULUI, DUMNEZEULUI TAU... CACI IN SASE ZILE A FACUT DOMNUL CERURILE, PAMANTUL SI MAREA SI TOT CE ESTE IN ELE IAR IN ZIUA A SAPTEA S-A ODIHNIT: DE ACEEA A BINECUVANTAT DOMNUL ZIUA DE ODIHNA SI A SFINTIT-O"(Iesirea 20: 8-11). Porunca scrisa in piatra de insusi Dumnezeu. Aici vedem si motivatia pentru care trebuie sa sfintim ziua a saptea. Este o sarbatoare a creatiei lui Dumnezeu. Evreii, ca popor ales, aveau niste motivatii in plus (cum ar fi scoaterea din robia egipteana).
Este gresita afirmatia ca sambata nu a fost pentru toate popoarele.
"SI PE STRAINII, care se vor lipi de Domnul ca sa-I slijeasca, si sa iubeasca Numele Domnului, pentru ca sa fie slujitorii Lui, SI PE TOTI CEI CE VOR PAZI SABATUL, CA SA NU-L PANGAREASCA.. ii voi duce la muntele Meu cel sfant"(Isaia 56:6,7)
"SAMBATA A FOST FACUTA PENTRU OM"(Marcu 2:27). Sunt cuvintele Domnului Iisus Hristos.