gresit ...
sfantul maxim marturisitorul a spus urmatoarele :
- Maica Domnului nu s-a nascut fara de pacat , si de aceea ea I-a transmis Domnului la nastere trei neputinte ( neputinte care adam la facere nu le-a avut ) ; aceste trei neputinte sunt : - putinta de a muri ( adam nu putea sa fie omorat ; el nu era nici nemuritor nici muritor la facere ci era neutru , insa avea datoria ca prin induhovnicire sa dobandeasca nemurirea ca si ingerii ) ; ori Hristos a dobandit parin nasterea Sa dintr-un om nascut in pacate ( Maica Domnului ) putinta de a fi omorat ... este adevarat ca El putea sa fuga sau sa nimiceasca armata romana si orice alta armata prin puterea Sa , si sa nu fie omorat nici in ziua de azi ; caci nici El nu era nici nemuritor nici muritor la nastere asa cum era si adam , si putea ca prin induhovnicire sa dobandeasca nemurirea ca si adam ; insa El fata de adam avea aceasta neputinta : putea sa fie omorat ; si a trebuit sa isi dea viata pentru ca noi sa credem ...
- a doua neputinta era inclinatia spre placere , care inca nu este un pacat , dar este o inclinatie spre pacat , pe care si-a scos-o definitiv prin postul de 40 de zile din pustie ...
- a treia este frica de suferinta , care nu este pacat dar este o inclinatie spre pacat ; aceasta s-a facut vizibila atunci cand a spus : " Parinte daca este cu putinta treaca acest pahar de la Mine , dar nu voia Mea sa fie ci voia Ta " ... El deja stia si de Sine si de la Ingeri ca acest pahar este obligatoriu dar a spus acele cuvinte care tradeaza o mica inclinatie spre pacat ... insa aceasta inclinatie Si-a scoso definitiv prin cuvintele " dar nu voia Mea ci voia Ta " ...
acestea sunt scrise exact asa cum le-am spus si eu in filocalia sfantului maxim marturisitorul ( parca filocalia 3 sau nu mai stiu ) ...
cine citeste sa inteleaga corect aceste cuvinte ... ele nu inseamna ca Mantuitorul avea neputinte in sensul de pacat sau greseala , ci numai niste mici inclinatii spre pacat ...
asta a vrut sa spuna si ierarhul respectiv cand a spus ca Maica Domnului I-a transmis Domnului putinta de a fi omorat sau ranit ... deci cea mai evidenta dovada impotriva ereziei catolice a imaculatei conceptiuni , sunt tocmai cuvintele Domnului : " daca este cu putinta treaca acest pahar ... " ; daca Maica Domnului S-a fi nascut fara de pacat aceste cuvinte nu ar fi existat ... si mai mult decat atat : Mantuitorul nici macar nu putea sa fie ranit cu ceva asa cum nu poti sa ranesti un inger sau vre-un sfant care ti se arata intr-o vedenie ... si daca Domnul nu ar fi putut sa fie ranit si sa moara atunci nici mantuirea neamului omenesc n-ar fi fost cu putinta ... deci catolicii infirma mantuirea neamului omenesc ...
apoi este adevarat ca cei crucificati , unii rezistau chiar si trei zile ( cei care erau mai puternici ) pe cruce fara sa moara , si erau lasati intentionat asa ca sa se chinuie ; probabil ca multi mucenici rastigniti s-au chinuit asa ... dar Mantuitorul nu era o fire puternica ... si apoi , daca ati urmarit filmul lui mell gibson , care este o realitate bazata numai pe descoperirile facute de ingeri unui sfant ortodox , sau daca ati citit acele descoperiri ( eu le-am citit ) atunci stiti ca Mantuitorul a avut cu mult mai multe rani mortale decat rastignirea pe cruce ( omeneste vorbind El trebuia sa moara inainte de ajunge la golgota ) ... a fost o minune ca a rezistat pana la cruce ... de aceea a si fost foarte firesc faptul ca a murit asa de repede ...
|