View Single Post
Vechi 25.05.2008, 07:59:54
mariann mariann is offline
Banned

Data înregistrării: 21.04.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ancah
Citat:
În prealabil postat de mariann
Citat:
În prealabil postat de ancah
mariann, as vrea sa te intreb, daca consideri ca oamenii se pot indumnezei cat sunt in viata? Si daca cel indumnezeit are o alta percepere, deplina a adevarului?
Nu stiu ce inseamna "indumnezeirea oamenilor". Stiu doar ca omul, cat este in viata, poate alege cum isi va petrece vesnicia.
Pr. Dumitru Staniloae spune ca indumnezeirea omului "se face in doua mari etape: una, a inaintarii spre desavirsire, prin eforturi de purificare de patimi si de dobindire a virtutilor; si o alta, de viata mereu mai inaintata in unirea cu Dumnezeu, in care lucrarea omului este inlocuita cu lucrarea lui Dumnezeu, omul dand din partea sa mai mult receptivitatea, sau deschiderea pentru umplerea lui de tot mai multa viata dumnezeiasca".

http://www.plasticsusa.com/ortho/theosisjb.html
http://www.crestinortodox.ro/Sfintirea_si_indumnezeirea_omului-254-15131.html

Sf. Grigorie Palama spune astfel: " La indumnezeire, mintea noastra iese afara din sine si se uneste cu Dumnezeu, devenita astfel mai presus de minte".
Iata ca Sf. Grigorie de Palama ne da o buna descriere a ceea ce se intampla cu oamenii ajunsi la indumnezeire. Mintea acestora se uneste cu a lui Dumnezeu; de acum nu ei vorbesc, ci Duhul Sfant vorbeste prin ei. Aceste persoane, ajunse aidoma lui Dumnezeu, ortodocsii le numesc SFINTI. Intelepciunea lui Dumnezeu, transmisa acestora prin Duhul Sfant, se numeste Sfanta Traditie, iar ei se numesc Sfintii Parinti. Sfanta Traditie este lumina pe care Dumnezeu o arunca prin Duhul Sfant Sfintilor Parinti, pentru o corecta interpretare a Sfintei Scripturi, care, stiut este, ca nu poate fi interpretata oricum. Sfanta Scriptura a fost transmisa oamenilor sfinti ai lui Dumnezeu si tot oamenii sfinti sunt cei, in masura sa o interpreteze.

Stiu ca sunt persoane, care prin botez se considera pe sine sfinti, asa cum erau numiti in primele secole cei botezati. Sa nu uitam insa ca acele in vremuri oamenii erau plini de har, spre deosebire de cei din zilele noastre. Chiar daca prin botez se iarta pacatele, totusi nu e suficient botezul pentru a deveni Sfant, adica aidoma lui Dumnezeu. Acest lucru implica mult efort si renuntare de sine. De aceea de regula sfintii ortodocsi s-au format in manastiri.

Iata deci, mariann, foarte pe scurt, de ce putem sa credem cele scrise de Sfintii Parinti, fara sa gresim.
Am deschis unul dintre link-uri. Am avut, un pic, impresia ca citesc ceva din religiile orientale. Parca eram sfatuit cum sa ating nirvana. Cred ca Biblia este mai clara si mai pe inteles decat scrierile pe care mi le-ai indicat. Sfanta Scriptura nu a fost trimisa numai unei anumite categorii de oameni ci ne-a fost trimisa tuturor.

Daca vrei sa citesti ce spune Sfanta Scriptura despre sfintire, (cuvantul "indumnezeire" este prea pompos, si nu l-am gasit in Scriptura)gasesti in epistola catre efeseni la cap. 4 incepand cu vers. 24. "Sa va imbracati in omul cel nou, facut dupa chipul lui Dumnezeu, de o neprihanire si o sfintenie care o da adevarul"(vers 24). Apoi, urmeaza niste invataturi ,in acest sens, foarte clare si pe intelesul fiecarui om.

Sfanta Scriptura, in comparatie cu scrierile multor asa zisi "sfinti parinti", este mult mai aproape de noi. Ne ofera ceea ce avem nevoie sa stim pentru viata noastra de zi cu zi. Pot gasi in Sfanta Scriptura explicatii limpezi referitoare la orice aspect important al vietii mele.

Daca ar fi sa aleg intre Biblie sau traditie (despre asta se discuta in topic), fara nici o ezitare as alege Biblia.
Reply With Quote