View Single Post
Vechi 01.06.2008, 23:38:42
emanuel2007
Guest

Implicit

Scrisoarea lui IPS Bartolomeu catre PF Daniel

" Asa cum spuneam, introducerea paragrafului care ii conferea Patriarhului puteri prin care sa poata controla manastirile si schiturile din Romania a creat o stare de nemultumire in randul inaltilor ierarhi si al staretilor din tara. Printre cei mai vehementi contestatari ai literi "s" s-a numarat si Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.

IPS Bartolomeu Anania (foto) a dezvaluit, printr-un comunicat de presa, ca i-a trimis PF Daniel o scrisoare intitulata "Un text apocrif in Statut", in care isi arata nemultumirea fata de prevederile literei "s". Mitropolitul sustinea ca paragraful ingradeste autonomia eparhiilor locale si cerea eliminarea lui. "Preafericite Parinte Patriarh, citind Statutul pentru Organizarea si Functionarea Bisericii Ortodoxe Romane in varianta presupusa definitiva, parafata de Guvernul Romaniei si publicata in Monitorul Oficial, am descoperit cu stupoare ca in articolul 26, care enumera atributiile Patriarhului, a fost intercalat un paragraf inexistent in varianta ultima, aprobata de Sfantul Sinod, si anume litera "s" (...). Dupa parerea mea, scopul acestei insertii este acela de a-l compromite pe Patriarh, atribuindu-i aspiratii jurisdictionale fara nici o acoperire canonica si prezumandu-i delicte penale precum abuzul de putere, falsul si uzul de fals", se arata in scrisoarea lui IPS Bartolomeu. De asemenea, inaltul ierarh atragea atentia ca autorul anonim al insertiei a scris-o in mare graba, de unde neglijentele de ordin gramatical, cum era absenta virgulei dupa cuvantul "ortodoxe" sau plasarea pronumelui "acestea" la sfarsitul frazei, locul sau corect fiind dupa verbul "aducand". "Cred ca e de competenta si datoria Preafericirii Voastre de a intreprinde o cercetare pentru identificarea autorului, dar mai importanta si mai urgenta este o nota catre Guvernul Romaniei, in sensul ca, datorita unei erori de redactare, paragraful "s" din articolul 26 trebuie eliminat in intregime, modificare ce va fi publicata in Monitorul Oficial. Urgenta e motivata de faptul ca, pana la publicarea acestei modificari, statutul ramane inoperant", se mai arata in scrisoare. "
Reply With Quote