Citat:
În prealabil postat de vsovi
Citat:
În prealabil postat de Eutifiev_EMI
Ma supara mult ca nu imi dati referinte si eu ma simt obligat s-o fac de repetate ori.
Va rog din suflet, dati-mi si mie o referinta, o pagina, un capitol ceva !
"...caci in aceste doua porunci sint cuprinse toata legea si prorocii..."
Nu vi se pare putin absurd-ca sa nu zic mai mult-ca "aceste doua porunci(?)sa cuprinda o lege intreaga ?
Pai, stimabile domn, o lege cuprinde, alcatuieste o sumedenie de reguli si amendamente , care TREBUIESC respectate cu strictete. Si o lege care nu cuprinde diferite norme, disctincte legi, felurite reguli, o serie de amendamente, NU SE POATE NUMI LEGE !
Si nu cred ca este cazul sa explic si dpdv. etimologic. acest termen "Lege".
Eu nu pot oricat asi fi de ilustru sa intuiesc ce vor sa zica aceste cuvinte: "...saiubesti pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ,din tot cugetul tau ,iar pe aproapele ca pe rine insuti...", inainte ca sa cunosc o definitie ale acestor cuvinte.
Pentru ca aici se vorbeste pe scurt, in cateva cuvinte, daca aceste cuvinte implica intr-adevar o lege.
Este acelasi lucru ca si cand ai spune unui elev sa explice o formula, fara teorema si sa rezolve un exercitiu, fara cerinte.
|
vrei sa pricepi legea shi proorocii cu cea ma mare porunca a Sa? vrei sa pricepi cum se Iubeshte Dumnezeu din tot sufletul shi cugetul, din tot duhul shi vrednicia? din toata inima curata? shi pe aproapele tau mai mult ca pe sfintzi? (caci pe tine insutzi nu te shti iubi, asha cum ne arata Cuvantul Lui Dumnezeu, shi atunci nu se poate spune "ca pe tine insutzi" ci ca pe sfintzi)?
poi atunci priveshte la sfiintzii parintzi shi teologi, la mucenici shi mucenitze, la mironositze shi apostoli shi vei pricepe cum se scriu legile sfintzeniei shi cum trebuiesc respectate in litera shi spirit, in Cuvantul Lui Dumnezeu pazit pentru a fi implinit in adancul inimii, in adancul dragostei, in centrul sufletului shi al smereniei....
Legea shi proorocii? Poi asha sa iubeshti pe Dumnezeu ca sa lashi iubirea lui prin tine catre aproape shi sa te molipseshti shi tu de ea ca "ceea ce ai vrea sa tzi se faca tzie aia sa faci tu aproapelui tau" shi e vorba ca unui sarac sau om al durerii din lumea asta ce vine sa ceara de la tine, asha sa-i faci asha cum ai vrea sa tzi se faca tzie... ca niciodata nu se shtie cand vei fi shi tu la fel... plin de patimi shi pacate, cazut intre talhari shi distrus shi batjocurit shi ranit shi deposedat de toate cele ce le aveai... shi atunci cat de bine itzi cade ca un necredincios, un samaritean necredincios dar milostiv, sa faca canonul milei cu tine...
Iar legea cea noua a dragostei?
"Asha sa va iubitzi unii pe altzii, asha, asemenea, cum v-am iubit EU (Domnul Nostru Iisus Hristos) ca lumea vazand faptele voastre bune sa dea slava lui Dumnezeu" deci nu pentru slava noastra shi de ochii shefului sau a lumii ci pentru slava lui Dumnezeu, vestind slava shi marirea lui Dumnezeu... :)
dar de ce nu le cautzi dumneata shi sa ne spui unde anume gaseshti citatele respective... din care vorbim noi... sa vezi daca am intzeles bine sau ne-am incurcat shi folosim scripturile ca sa urmam defapt ritualuri shi porunci lumeshti... 6x???:(:(
|
"dar de ce nu le cautzi dumneata shi sa ne spui unde anume gaseshti citatele respective... din care vorbim noi... sa vezi daca am intzeles bine sau ne-am incurcat shi folosim scripturile ca sa urmam defapt ritualuri shi porunci lumesh"
Cam indrazneata aceasta replica. Daca puteti sa ajutati cu ceva, bine, iar daca nu, atunci sa nu fim zeflemisti. Eu vreau sa vorbesc cu aceia care sunt dispusi sa imi raspunda. Nu este nimeni obligat sa posteze daca nu are ce, sau daca nu este motivat de interes !
Apoi, eu am cerut niste referinte, care, dupa cate vad, la unii, au devenit deranjante.
Nu cred ca am facut un abuz, cerand ce mi se cuvine, si fara sa cer...
Cat despre explicatii, tin sa subliniez, ca in unele circumstante, nu e atat de necesar sa punem accentul pe ele.
Consider ca si eu sunt in stare sa definesc unii termeni, folosindu-ma de cuvintele mele...
As dori, daca se poate bineinteles, sa fiti putin mai obiectiv.
Multa sanataate!
Apreciez paptul ca vreti sa contribuiti la elucidarea unor probleme de actualitate in lumea crestina, si in cea mai mare parte in cea seculara.