V-am sfatuit sa cititi cu atentie cartea lui Iona, dar cred ca nici nu ati deschis-o si mergeti tot pe ce stiti din auzite si evitand esenta discutie pe care am propus-o .Iona nu dorea sa salveze pe nimeni. Era un profet indarjit care nu cunostea decat respectarea legii si atat. Era atat de fanatic in atitudinea lui incat a refuzat sa indeplineasca porunca lui Dumnezeu, care nu corespundea cu litera legii si a fugit pe mare cat mai departe de cetatea Ninive . Niciun alt profet nu a fost mai potrivnic indeplinirii voii lui Dumnezeu ca acest Iona. Si pentru a-l determina sa faca ceea ce trebuie, Dumnezeu a folosit un arsenal intreg de minuni: de la inexplicabila furtuna pe mare care era sa scufunde corabia pe care se afla profetul si pana la inghitirea lui de catre un peste urias si supravietuirea miraculoasa in pantecul pestelui, timp de trei zile. In cele din urma Iona s-a supus , dar nu din inima ci din frica, ingrozit de ceea ce i se intamplase.I-a prevenit pe niniviteni de iminenta pedepsei lui Dumnezeu, dar i-a parut atat de rau atunci cand acestia s-au pocait si au scapat de pedeapsa incat s-a maniat pe Dumnezeu si a dorit sa moara.Nu este intamplator ca Dumnezeu a ales sa salveze un oras de peste 200000 de oamenii, prin intermediul unui om atat de fanatic si lipsit de dragoste pentru semenii lui cum era Iona. Nu se pune problema ca Iona are un merit in salvarea ninivitenilor, pentru ca el nu si-a dorit asta. Lectia pe care ni-o da Dumnezeu prin pataniile lui Iona are un cu totul alt sens si este valabila si astazi pentru cei care cred ca sunt aparatori ai dreptei credinte si urmeaza voia lui Dumnezeu, cand de fapt ei se impotrivesc din toate puterile vointei Lui. Urmeaza-ti inima si nu litera moarta a legii sau dogmei, asta trebuia sa invete Iona si altii asemeni lui din trecut si de azi.
Gestul , real sau inventat , al Mitropolitului Corneanu care a scandalizat o multime de fete bisericesti ortodoxe si pe majoritatea ortodocsilor de un anumit tip, mie imi aminteste de gesturile lui Iisus,la fel de "scandaloase" si in contradictie totala cu legea evreiasca . Impotriva lui Iisus, care manca fara sa se spele pe maini, vindeca sambata, participa la ospete in casele vamesilor,considerate de evreii puristi drept murdare, se lasa atins de mainile pangarite ale prostituatelor care veneau la picioarele Lui cu sufletul sfasiat de remuscari,se declara Fiul Lui Dumnezeu s.a ,s-a coalizat atunci o majoritate de preoti si invatatori ai legii vechii , unii dintre ei onesti in atitudinea lor care considerau ca daca nu i-au urgent masuri impotriva acestui excentric mania Lui Dumnezeu se va abate asupra lor. Erau onesti , dar cu inima moarta si cine stie ce s-a intamplat apoi cu ei.
|