E super mesajul asta, pe bune Traditie2. E super super comic:))!
1. Nu te poti impotrivi cuiva daca ii cunosti punctul de vedere, este absolut logic. Sfintii Parintii cunoasteau extrem de bine filozofia timpului si toate ereziile. Le cunosteau in detaliu.
2. Te inseli, harul sufla unde vrea si da roada unde vrea el. Asa ca eu cred ca nu putem noi intui unde lucreaza si unde da roada, depinde de pamantul in care se arunca samanta, nu de pozitia geografica a pamantului.
3. Hristos vrea ca toti sa vina la El. Ortodoxia este calea sigura spre mantuire, spre Hristos. Dar de unde stii tu ca nu mai exista si alta cale?
4. Se vede treaba ca nu prea te ai cu dreptul canonic si nu cunosti cele doua principii de aplicare a canoanelor. Acrivia si pogoramantul sunt cele doua principii. Insisi Sfintii Parinti difera la aplicarea canoanelor. Doar nu s-o fi razgandit Duhul? Canoanele au rol pedagogic, de indreptare, de disciplina. Insa indreptarea omului este scopul esential, nu aplicarea stricta a canoanelor.
5. Martirii si Sfintii Bisericii pana la 1050 au fost comuni. Dupa schisma ne-am luat fiecare sfintii si ne-am indreptat in alte directii? Liturghie darurilor mai inainte Sfintite este facuta de Sf. Grigore Papa al Romei. Si este sarbatorit si in BO. Moastele mai multor sfinti pe care ii sarbatorim si noi se afla pe taram catolic. Avem inca multi sfinti comuni, asa ca marturia lor e valabila si pentur o biserica si pentru cealalta. Comparatia cu marxismul nu-si are locul aici.
6. Eu cred ca ar fi bine sa consultam deciziile oficiale ale mai marilor nostri in ceea ce priveste validitatea harului la celelalte Biserici, ca suntem sub ascultare, nu de capul nostru ca sectantii, cum bine ai spus.
7. Calugarilor le este specific un anumit tip de asceza. Mirenilor dupa putintele lor un alt tip de asceza, care in esenta ramane acelasi. Mirenii prin lupta cu problemele cotidieni, prin slujirea familiilor si prin multe alte suferinte compenseaza. Asceza inseamna eliberarea de patimi. Asta nu poate fi inlaturata de nimic. Ecumenismul nu propovaduieste lipsa ascezei. Ecumenimsul nu este o religie, nu propovaduieste. Ecumenismul este un dialog intre Biserici. BOR s-a angajat in acest dialog si numai BOR.
8. Imi pare rau, autosugestionarea nu este domeniul meu. Dar a fost un raspuns plin de umor. Mi-a placut foarte mult. Mi-ar fi placut de asemenea ca raspunsul la aceasta intrebare sa fie asa de simplu.
|