View Single Post
  #2  
Vechi 07.06.2008, 14:59:29
PadreCory PadreCory is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 04.04.2008
Mesaje: 575
Implicit

In ultimele zile o parte din mass-media internationala (inclusiv romaneasca) a comentat foarte mult declaratiile Pr. Jose Gabriel Funes SJ, calugar iezuit si om de stiinta (care conduce Observatorul Vaticanului), declaratii ce se refereau la posibilitatea existentei altor forme de vita.Presa prezenta aceste declaratii ca o "pozitie oficiala A Bisericii Catolice", lucru absolut neadevarat.
In primul rand trebuie subliniat ca e vorba de un interviu al Pr. Funes SJ ziarului "Osservatore Romano" si nu de o Declaratie oficiala a Sfantului Scaun, a Sfantului Parinte sau a unui Dicaster al Curiei Romane.
In al doilea rand ar trebui sa se comenteze acest interviu care releva parerea Pr. Funes SJ doar dupa ce se citeste cu atentie acest interviu.
Renumitul calugar si om de stiinta nu vedea nici o problema pentru o persoana credincioasa sa admite posibilitatea existentei altor forme de viata sau a altor lumi.Mai mult chiar Pr. Funes SJ spunea ca posibilitatea existentei altor forme de viata nu ar pune in dubiu Creatia si credinta in mantuirea oamenilor.
Dialogul cu stiinta pe care trebuie sa il aiba Biserica este unul normal si trebuie sa se treaca dincolo de prejudecata ca oamenii de stiinta ar fi toti atei, Pr. Funes SJ dand exemplu pe oamenii de stiinta care lucreaza cu dansul la Observatorul Vaticanului si care sunt cu totii credinciosi catolici.
Poate ca afirmatia care nu a fost cel mai mult inteleasa a fost cea care pleca de la amintirea Sf. Francisc de Assisi care definea creaturile ca fiind fratii si surorile noastre.Pr. Funes SJ se intreba daca nu am putea defini si posibilele alte forme de viata tot ca fratii si surorile noastre.Calugarul iezuit se intreba daca putem noi oare sa punem limita libertatii creative al lui Dumnezeu.
Acest interviu este o parere personala a Pr. Funes SJ si face parte din dialogul dintre Biserica si stiinta si nu ar trebui inteles nici ca o pozitie oficiala a Sf. Scaun, a Bisericii Catolice si nici ca pe o disputa teologica.
Parerile personale ale Pr. Funes SJ( numit ca si astronom-sef al Observatorului Vaticanului din 2006)continua intr-un fel declaratii similare ale Pr.George Coyne SJ care l-a precedat in functie.
Obisnuitii critici ai Bisericii Catolice incearca insa sa foloseasca acest interviu pentru obisnuita propaganda anticatolica, lucru dovedit si de o parte a mass-mediei din Romania.
Reply With Quote