pai vedeti ca nu ne contrazicem ? :)
ma bucur nespus ca catolicii au ajuns sa recunoasca asta , caci este un imens pas inainte inspre unirea cu noi ... noi nu putem sa acceptam infailibilitatea unui om , iar patriarhatul episcopului romei nu ii poate garanta unui om , care ramane om si cand predica , infailibilitate ... Duhul Sfant nu poate sa forteze pe nici un om sa spuna anumite cuvinte daca el nu vrea sa le spuna ... deci in momentul in care un anumit papa cade intr-o erezie , si el vrea sa invete acea erezie , Duhul Sfant nu poate sa il forteze pe acel papa sa spuna drept , si atunci papa va predica erezia ... de aceea ortodocsii nu pot accepta infailibilitatea papala , nu ca nu ar vrea ... la drept vorbind ar fi fost mai usoara mantuirea daca noi am fi avut o garantie a adevarului in persoana lui papa sau mai stiu eu cui , dar aceste lucru este pur si simplu imposibil ... si nu are nici fundament clar scripturistic ... nu spune nicaieri in mod clar ca papa sau pertu ar fi infailibil ... ba exista dovezi scpturistice ca petru nu a fost infaillibil : cuvintele lui pavel : " chiar si daca noi insine ( adica toti apostolii , inclusiv petru ) , sau inger din cer , v0ar vesti voua alta evanghelie , anatema sa fie ! " ... aceste cuvinte demonteaza in mod clar infailibilitatea petrina sau papala ...
|