View Single Post
  #1  
Vechi 10.06.2008, 21:29:21
mihailt mihailt is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.194
Implicit

Luatzi si dvs si cititzi scrisoare adresata de IPS Pimen la data 21 februarie anul curent:

"
SCRISOARE DESCHISA

Catre:
Presedintele tarii - Domnul Traian Basescu,
Presedintele Camerei Deputatilor - Domnul Bogdan Olteanu,
Presedintele Camerei Senatului - Domnul Nicolae Vacaroiu,
Primului- Ministru - Domnul Calin Popescu Tariceanu,
Regia Nationala a Padurilor - Romsilva -Domnul Director General Dan Ioan Aldea,
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale - Domnul Ministru Dacian Ciolos,
Academia de stiinte Agricole si Silvice - Domnul Prof. Acad. Cristian Hera
Asociatia proprietarilor de paduri,
O.N.G.-urilor

Legat de solicitarea reprezentantilor Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, adresata in cadrul intrunirii de la Sinaia in data de 7-8 februarie a.c. reprezentantilor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, precum si ai altor institutii din domeniul silviculturii, ca pe baza unui studiu sa se mareasca volumul de exploatare a masei lemnoase cu 8-10 milioane metri cubi, in plus fata de cei 20 de milioane metri cubi ce se exploateaza in fiecare an din padurile tarii noastre, deci in total 30 milioane metri cubi de bustean care urmeaza sa se taie anual din padurile Romaniei, pentru alimentarea fabricilor, cum sunt cele de la Dornesti - (Radauti), Sebes si altele, instalate in Romania de investitorii straini,

Ca tot romanul imi iau ingaduinta sa pun urmatoarele intrebari:

Padurile din Romania au, intr-adevar, o crestere anuala de 30 de milioane metri cubi?
Reinventarierea fondului forestier ca urmare a solicitarii facuta de BERD se va face in birou, la comanda unor, "pretioase indicatii" din partea politicului, sau pe teren, in padure, impreuna cu intreg personalul silvic din fiecare ocol?
in afara de acest volum de masa lemnoasa solicitat de investitorii straini, oare va mai ramane in padure si o cantitate de lemn, pe picior, cu statut de "rezerva de interes national" folosita in caz de calamitati sau alte situatii de dezastru?
Dupa 10 ani, sau chiar mai putin, oare romanii vor mai avea ce taia pentru nevoile interne si nu in ultimul rand pentru dobandirea resurselor financiare necesare ingrijirii padurii - paza, plantatii, igienizari, etc. - sau, pentru acoperirea cheltuielilor mai sus amintite se va recurge la un imprumut la Banca Mondiala prin mijlocirea BERD-ului?
in afara de cei 30 de milioane metri cubi, oare va mai ramane ceva lemn pentru a se face parte si societatilor romane de prelucrare a lemnului, precum si persoanelor private, cetatenilor de rand ai tarii?
Dupa 10 ani oare nu vom merge sa cumparam lemn de provenienta straina, asa cum acum cumparam alimente, destul de chimizate, aduse din alte tari, desi, unele din acestea se afla si la noi din abundenta, dar refuzate sa fie cumparate de marile magazine patronate de straini?
Daca aceste randuri supara, scandalizeaza, aduc jignire adresantilor si nu numai, adica nu-si gasesc indreptatirea, imi asum consecintele legiuite.

Apelez la autoritatea pe care o aveti, politica sau profesionala in domeniul silviculturii, sa apreciati si sa decideti calauziti de constiinta raspunderii ce o aveti fata de indatorirea ingrijirii, folosirii, pastrarii si ocrotirii unui bun national, indiferent de proprietarul acestui bun; padurea trebuie mai intai ingrijita si ocrotita si apoi taiata la vremea, varsta ei legiuita, taiata in regim silvic pentru a nu tulbura echilibrul ecologic.

In agricultura daca se greseste intr-un an, in urmatorul se poate recupera paguba, in schimb, in silvicultura, greseala facuta intr-un an, prin taieri nechibzuite si abuzive, pierderea se poate recupera doar dupa 70-80 de ani.

Cred ca trebuie apelat si la intelepciunea si intelegerea celor care conduc destinele Uniunii Europene, personalitati care au intentii si planuri, zice-se, aducatoare de prosperitate economica si sociala pentru tara noastra - Romania.

Rugandu-Va sa binevoiti a lua act, a analiza si a dispune asupra celor prezentate mai sus,

Primiti, Va rugam, asigurarea deosebitei Noastre consideratiuni.

+ P I M E N


ARHIEPISCOP AL SUCEVEI SI RADAUTILOR
"

Nu ramane decat sa ne rugam la Bunul Dumnezeu sa faca padurile sa creasca mai repede pentru a nu avea in curand pamantul Romaniei "netocmit si gol".
Nu am vazut aceasta mai devreme...ca sa postez.

Reply With Quote