Eu am inteles ca Purgatoriu e un loc intermediar intre rai si iad unde nu iti este nici f bine, nici f rau (suportabil) -ar putea fi mai bine ca in viata asta in care cateodata e insuportabila.
Si rugaciunile celor de pe Pamant ar fi un surplus la situatia ta din care oricum scapai, singurul folos al acestor rugaciuni ar fi sa scurteze timpul de stat acolo dar sa nu aiba o influenta prea mare ca nu e corect ca faptele altora indiferent bune/rele sa fie puse in carca ta si cu atat mai putin sa fie si hotaratoare locului in care ajungi....
Daca nu ar exista Purgatoriu nu ar fi deloc corect pt ca in cazul asta singura scapare ar fi dependenta de rugaciunea altora si intervin diverse situatii: de ex. daca o persoana a gresit si neindreptatit fara nici o jena si a spovedit sa scape la final acest lucru dupa ce toata viata si-a batut joc de toti, si ajunge in iad unde ii e locul si sa zicem ca se roaga copiii ei pt persoana asta, ar insemna ca scapa si ajunge in rai pana la urma-ceea ce nu e corect!
iar alta pers care a fost corecta dar i-a scapat vreun pacat minor uitat de spovedit ca nu poti fi Mafalda sa iti amintesti tot, daca nu are rude sau are prietenii care nu cred in viata dupa moarte si nu dau pt ea desi o apreciau de cat i-a ajutat, sa ramana in iad vesnic nici macar purgatoriu unde e suportabil -nu ar fi deloc corect!
In plus se stie ca nimic impur nu intra in rai deci numai sfintii, asa ca singura varianta daca nu exista purgatoriu ramane iadul!-iar total nedrept.
Conform teoriei catolice eu am inteles asa: D-zeu se gandeste sa le ofere un loc de curatire prin foc spiritual pt sufletele care nu au facut rele contra altora, nu intra viciatii aici, cu pacate medii nu de moarte, adica persoane care nu au putut trece de anumit prag in urcusul spiritual pt ca atata a fost capacitatea lor si nu ar fi corect sa fie aruncati pe vecie in iad sau sa ramana la mila altora-asta am mai zis ca e ruleta ruseasca. Si dupa anumit termen care e stabilit in functie de pacatele facute si de spalat in Purgatoriu sa iasa sa se elibereze sigur fara sa depinda de nimeni -asta ar fi ajutorul real al lui D-zeu posibilitatea trecerii prin Purgatoriu dupa moarte si nu aruncarea in iad de unde nu mai iesi.
Iar rugaciunile celor de pe Pamant sa poata ajuta doar in sensul in care ar scurta un pic perioada -daca si numai daca sufletul respectiv merita- asa ar fi corect.
Si in plus ar trebui sa le foloseasca mai mult rugaciune persoanelor care se roaga efectiv pt acele suflete sau care dau de pomana decat sufletelor insasi din purgatoriu, pentru ca asa e corect, dupa fapta si rasplata!
|