Citat:
În prealabil postat de ovidiu-s
Discutia privitoare la sambata o putem relua. Nu mi-ai dat citatele in care Avram, Issac, si Israel sau neamurile, in afara de urmasii lui Israel erau indemnati sa tina sambata. Sambata a fost un legamant facut cu fii lui Israel,
Exod 31.17 "Acesta este semn vesnic intre Mine si fiii lui Israel, pentru că in sase zile a făcut Domnul cerul si pământul, iar in ziua a saptea a incetat si S-a odihnit"
La fel a fost si circumcizia, un legamant vesnic cu fii lui Avraam.
Fac. 17.7-9 Voi pune legământul Meu intre Mine si intre tine si urmasii tăi, din neam in neam, să fie legământ vesnic, asa că Eu voi fi Dumnezeul tău si al urmasilor tăi de după tine. Iar legământul dintre Mine si tine si urmasii tăi din neam in neam, pe care trebuie să-l păziti, este acesta: toti cei de parte bărbătească ai vostri să se taie imprejur.
De ce nu tin sambetistii si practica circumciziei daca sunt atat de indragostiti de legile Vechiului Testament?
|
O problema de lamurit: Dumnezeu a infiintat si binecuvantat, ziua de odihna (ziua a saptea) si casatoria. Ambele au fost date inainte de intrarea pacatului in lume, cand totul "era foarte bine". In ambele se loveste cu putere astazi (si de-a lungul timpului) cautandu-se distrugerea lor.
"Dumnezeu a binecuvantat ziua a saptea si a sfintit-o"(Facerea 2:3). Era o sarbatoare a creatiei si nu era pentru evrei (pe atunci existau doar Adam si Eva).
PORUNCA A PATRA: "Adu-ti aminte de ziua odihnei, ca sã o sfintesti.
Lucreazã sase zile si-ti fã în acelea toate treburile tale,
Iar ziua a saptea este odihna Domnului Dumnezeului tãu: sã nu faci în acea zi nici un lucru: nici tu, nici fiul tãu, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tãu, nici asinul tãu, nici orice dobitoc al tãu, nici strãinul care rãmâne la tine,
Cã în sase zile a fãcut Domnul cerul si pãmântul, marea si toate cele ce sunt într-însele, iar în ziua a saptea S-a odihnit. DE ACEEA A BINECUVANTAT DOMNUL ZIUA A SAPTEA SI A SFINTIT-O."(Iesirea 20:8-11). Porunca scrisa pe piatra de insusi Dumnezeu, ca o sarbatoare a creatiei.
"SI PE STRAINII alipiti de Domnul ca sã slujeascã si sã iubeascã numele Domnului si sã fie slujitorii Sãi, TOTI CATI PAZESC ZIUA DE ODIHNA CA SA NU FIE PANGARITA si stãruie în legãmântul Meu,
Pe acestia îi voi aduce în muntele cel sfânt al Meu si îi voi bucura în locasul Meu de rugãciune."(Isaia 56:6-7). Ziua de odihna (ziua a saptea) era pentru toti.
"Si le zicea lor: Sâmbãta a fost fãcuta PENTRU OM, iar nu omul pentru sâmbãtã."(Marcu 2:27). Pentru om, nu pentru evreu.
Faptul ca Dumnezeu a facut un legamant cu poporul ales (poporul evreu), in jurul acestei zile sfinte, nu-i exclude pe ceilalti.
Circumcizia a fost desfiintata de botez. Numai ca circumcizia se facea la copiii de evrei pentru ca acestia, vrand -nevrand, se nasteau evrei (adica faceau parte din poporul ales). In cazul botezului, acesta necesita o marturie matura de credinta: "BOTEZUL, care nu este o curatire de intinaciunile trupesti, CI MARTURIA UNUI CUGET CURAT INAINTEA LUI DUMNEZEU, PRIN INVIEREA LUI IISUS HRISTOS"(1 Petru 3:21).