O prietena a mea spunea ca "Ceea ce nu te doboara te intareste". Nu provin dintr-o familie instarita si nici macar din una cu un nivel mediu de trai. Acum e mult mai bine, dar asta pentru ca parintii mei muncesc de dimineata pana seara fara sa stea o clipa.
Ceea ce pot sa spun e ca am invatat sa nu ma plang. Societatea nu accepta oameni plangaciosi si slabi, ci oameni care invata din esecuri si nu numai atat: in loc sa se planga de ghinion, strang din dinti si merg mai departe. E greu, dar iti depasesti limitele si nici nu banuiti cat de departe sunt acestea. Insa, sa stiti, nimic nu se face fara munca. Iar despre acei oameni bolnavi, saraci, ei au nevoie de ceva: au nevoie de asistenta psihologica. E ceea ce ar trebui sa se acorde in biserica prin spovedanie. Pentru ca nici Dumnezeu nu suporta lenesii. Si, probabil ati observat ca nu copiii de bani gata care nu stiu ce e munca reusesc cu adevarat in viata, ci copiii care s-au luptat de mici cu greutatile.
Pentru ca, pana la urma, toti suntem egali intelectual: depinde numai prin cate experiente am trecut.
Serge Moscowicz a spus atat de frumos: "Succesul e un lung sir de esecuri". Asa ca, in loc sa ne plangem de mila, ar trebui sa ne adunam fortele care ne-au mai ramas si sa mergem mai departe. Cand nimic nu se mai poate face din partea noastra pentru a rezolva situatia, o sa vedeti ca apare un ajutor neasteptat. Printr-un om, desigur, caci Dumnezeu lucreaza prin oameni, dar tot de retinut ar fi proverbul nostru: DUMNEZEU ITI DA, DAR NU-TI BAGA-N TRAISTA.
|